Tetszett a cikk?

A londoni napilap nemrég fotókat közölt brit katonákról egy iraki őrizetes állítólagos kínzása közben; ám több szakértő is megkérdőjelezte a képek hitelességet. Londonban eközben kártérítési eljárást indítottak a brit kormány ellen iraki családok, akik szerint civil hozzátartozóikat brit katonák ölték meg.

Parlamenti bizottság elé akarják idézni a Daily Mirror főszerkesztőjét, akinek bulvárlapja a minap - azóta kétségbe vont hitelességű - fotókat közölt brit katonákról egy iraki őrizetes állítólagos kínzása közben.Londonban ugyanakkor kártérítési eljárást indítottak a brit kormány ellen iraki családok, akik szerint civil hozzátartozóikat brit katonák ölték meg. Az iraki háborút élesen ellenző, baloldali irányzatú Mirrora múlt héten közölte a kínzás jeleneteit ábrázoló képeket.A fotókon az látszik, hogy a katonák súlyosan bántalmaznak valakit, aki a lap szerint egy iraki őrizetes volt. A Daily Mirror szerint az illetőt nyolc órás kínvallatásnak vetették alá, miközben összetörték állkapcsát és fogait. A Mirror elsőoldalas képe azt mutatja, amint az egyik katona levizeli az állítólagos áldozatot.Átverték a lapot?A Nagy-Britanniában rendkívüli botrányt okozó fotók közlése után - amit azonnali hivatalos vizsgálat bejelentése követett - több olyan szakértői vélemény is nyilvánosságra került, amelyek szerint súlyosan megkérdőjelezhető a képek hitelessége. E szakvélemények szerint a fényképeken olyan fegyverek, járművek és egyéb eszközök láthatók, amelyek nem képezték részét az Irakba vezényelt brit haderő felszerelésének.Tony Blair kormányfő szerdán a londoni alsóházban kijelentette: ha kiderül, hogy a képek hamisak, az "legalább olyan súlyos ügy, mint ha az derülne ki, hogy valódiak", mert az egész brit hadsereg iraki tevékenységének megítélését sodorja veszélybe.A brit sajtóban folyamatosak azok a találgatások, amelyek szerint a Daily Mirror jól megszervezett átverés áldozata lett, amibe Morgan valószínűleg belebukik. A Mirror egyelőre ragaszkodik ahhoz, hogy a képek valódiak.A fotók egy nappal azután kerültek nyilvánosságra, hogy egy amerikai tévétársaság iraki foglyokat kínzó amerikai katonákról közölt felvételeket, rendkívüli felzúdulást kiváltva világszerte. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!