Tetszett a cikk?

Mihail Szaakasvili grúz elnök irányítása alá vette a Tbiliszivel szemben engedetlenséget tanúsító Adzsár tartományt, de annak elnöke egyelőre nem hajlandó lemondani. Vlagyimir Putyin orosz elnök Adzsáriába küldte az orosz külügyminisztert.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szerda este bejelentette, hogy közvetlen irányítása alá vette a Tbiliszivel szemben engedetlenséget tanúsító Adzsár autonóm köztársaságot. Szaakasvili közölte, kész garantálni Abasidze és családja biztonságát, ha az adzsáriai vezető önként távozik a hatalomból. Eduard Sevardnadze volt grúz elnök szintén békés távozásra szólította fel Abasidzét, aki viszont az adzsáriai televízióban este leszögezte, hogy egyelőre nem kíván lemondani.A köztársaság rendőrsége és több helyi vezető szerdán csatlakozott az adzsár vezető rendszerét elítélő több mint tízezer tüntetőhöz Batumi központjában. Az adzsár vezető közölte: még a nap folyamán Batumiba érkezik Igor Ivanov, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára, akivel tárgyalást folytat majd a kialakult válság megoldási lehetőségéről.Oroszország a vérontás megelőzését tekinti fő feladatának az adzsáriai válságban - közölte szerdán a Kreml, miután Grúziába küldte Igor Ivanovot, a nemzetbiztonsági tanács titkárát. A grúziai születésű Ivanov újabb tbiliszi küldetését Szaakasvili kérte szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A novemberi grúziai rózsás forradalom alatt Ivanov külügyminiszterként már közvetített Sevardnadze és a Szaakasvili vezette ellenzék között. Akkor Sevardnadze lemondott, s az ellenzék átvette a hatalmat, amit a részben megismételt parlamenti választás, majd az elnökválasztás megerősített. Moszkva hangsúlyozta, hogy grúz belügyként kezeli Tbiliszi és Batumi viszonyát, és mindkettővel kapcsolatot tart. Mindamellett rendre és önmérsékletre intette a grúz kormányt, és hallgatott Abasidze törvénytelenül létrehozott milíciáiról. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!