Mihail Szaakasvili grúz elnök irányítása alá vette a Tbiliszivel szemben engedetlenséget tanúsító Adzsár tartományt, de annak elnöke egyelőre nem hajlandó lemondani. Vlagyimir Putyin orosz elnök Adzsáriába küldte az orosz külügyminisztert.

Mihail Szaakasvili grúz elnök szerda este bejelentette, hogy közvetlen irányítása alá vette a Tbiliszivel szemben engedetlenséget tanúsító Adzsár autonóm köztársaságot. Szaakasvili közölte, kész garantálni Abasidze és családja biztonságát, ha az adzsáriai vezető önként távozik a hatalomból. Eduard Sevardnadze volt grúz elnök szintén békés távozásra szólította fel Abasidzét, aki viszont az adzsáriai televízióban este leszögezte, hogy egyelőre nem kíván lemondani.A köztársaság rendőrsége és több helyi vezető szerdán csatlakozott az adzsár vezető rendszerét elítélő több mint tízezer tüntetőhöz Batumi központjában. Az adzsár vezető közölte: még a nap folyamán Batumiba érkezik Igor Ivanov, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára, akivel tárgyalást folytat majd a kialakult válság megoldási lehetőségéről.Oroszország a vérontás megelőzését tekinti fő feladatának az adzsáriai válságban - közölte szerdán a Kreml, miután Grúziába küldte Igor Ivanovot, a nemzetbiztonsági tanács titkárát. A grúziai születésű Ivanov újabb tbiliszi küldetését Szaakasvili kérte szerdán telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. A novemberi grúziai rózsás forradalom alatt Ivanov külügyminiszterként már közvetített Sevardnadze és a Szaakasvili vezette ellenzék között. Akkor Sevardnadze lemondott, s az ellenzék átvette a hatalmat, amit a részben megismételt parlamenti választás, majd az elnökválasztás megerősített. Moszkva hangsúlyozta, hogy grúz belügyként kezeli Tbiliszi és Batumi viszonyát, és mindkettővel kapcsolatot tart. Mindamellett rendre és önmérsékletre intette a grúz kormányt, és hallgatott Abasidze törvénytelenül létrehozott milíciáiról. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

A Magyar Szakszervezeti Szövetség is csatlakozik a vasárnapi tüntetéshez

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat