Legalább hat ember vesztette életét, tucatnyian pedig megsebesültek a robbanásban, amely csütörtök reggel az amerikai vezetésű közigazgatás székhely bejáratától nem messze történt. Robbanás történt Baakúbában is.

A pokolgépet öngyilkos merénylők hozták működésbe. John Murray, az amerikai hadsereg ezredese közölte, hogy a halottak iraki polgári személyek voltak, és a sebesültek túlnyomó többsége is iraki civil. Megsebesült azonban három amerikai katona is, közülük ketten életveszélyesen.Szemtanúk azonban azt állítják, hogy két amerikai katona életét vesztette, amikor egy Toyota típusú jármű ajtaját megpróbálták kinyitni és eközben az autó felrobbant. Az al-Arabíja arab hírtelevízió több mint tíz halottról és kéttucatnyi sebesültről adott hírt, az állami iraki hírügynökség munkatársai pedig tizenöt halottról és számos sebesültről számoltak be.A robbanás a Bagdad belvárosában fekvő, erősen védett úgynevezett zöld övezet közvetlen közelében történt. Ennek az övezetnek a területén áll Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnöknek a Tigris folyó nyugati partján lévő egyik palotakomplexuma, amelyben az Irakot megszállva tartó koalíciós erők főhadiszállását is elhelyezték.A zöld övezetben megszólaltak a támadást jelző szirénák és fekete füstoszlop emelkedett az ég felé a robbanás helyszínén, az épületegyüttes bejáratánál álló függőhídnál, amely az övezet katonai szektorába vezet és amerikai katonák őrzik. Az ellenőrzési pontnál gépkocsik sora várt az ellenőrzésre. A robbanásban legalább tíz jármű megrongálódott.Legutóbb március közepén történt hasonlóan nagy méretű robbantásos merénylet, annak célpontja a Bagdad központjában álló Dzsabal Lubnan (Libanoni-hegység) szálloda volt. A hotelt romba döntő merénylet csaknem 30 ember életét oltotta ki, több tucatnyit pedig megsebesített.Pokolgép robbant csütörtökön Baakúba városban is a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) székházában. A Dzsalal Talabani vezette iraki kurd párt székházát romba döntötte a detonáció. A robbanásban legalább négy ember megsebesült.Ezzel egy időben az észak-iraki Kirkukban ismeretlen tettes agyonlőtte a mezőgazdasági minisztérium helyi képviselőjét. A támadásban életét vesztette a minisztériumi alkalmazott sofőrje, felesége pedig súlyosan megsebesült.Talabani tagja az Egyesült Államok által kinevezett iraki kormányzótanácsnak. Az általa vezetett PUK az iraki kurdok másik fő pártjával, a Kurdisztáni Demokratikus Párttal közösen tartja kézben Irak északi részét, amióta az 1991-es öbölháború nyomán a bagdadi kormány gyakorlatilag elvesztette az ellenőrzést eme országrész fölött.A korábban rivális két párt nemrégiben elásta a csatabárdot, és egyetértésre jutott a térség közigazgatási szerkezetét körvonalazó alkotmány tervezetéről, amelynek értelmében az olajban gazdag Kirkuk lenne a fővárosa a kurdok lakta régiónak.Az Észak-Irakban élő különböző népcsoportok - a kurdok, illetve a térségben élő arabok és türkmének - közötti feszültség azonban folyamatosan növekszik, és egyesek már polgárháború veszélyét emlegetik. A Bagdadtól 255 kilométerre északra fekvő Kirkukban igen gyakoriak a merényletek és az Irakot megszálló koalíciós erők elleni támadások.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Óriásállatok után íme, egy mini: a macskaméretű bika

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Az oroszok nem számolnak Paks II. további csúszásával

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Visszavonták a már épülő ferihegyi parkolóház engedélyét

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Hosszú Katinka világbajnok 200 pillangón

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról