George Bush amerikai elnök szerdán megmosta Donald Rumsfeld védelmi miniszter fejét, de nincs szándékában felmenteni tisztségéből. Eközben újabb fotók láttak napvilágot iraki foglyok amerikai katonák általi megkínzásáról. Arab hírmagyarázók szerint kevés volt és megkésett Bush tegnapi nyilatkozata az ügyről.

Az iraki foglyok megalázásának szélesedő botránya miatt a vezető demokrata párti politikusok egyre hangosabban követelik a védelmi miniszter felmentését.A The Washington Post új fotói egy nappal azután jelentek meg, hogy az elnök arab tévéknek nyilatkozva próbálta csillapítani a nemzetközi felháborodást. A címlapon - a korábbi képeken is szereplő - Lynndie England tartalékos női katonai rendőr látható, amint kutyapórázon tart egy, a földön fekvő meztelen foglyot.A The Washington Post és a The New York Times csütörtöki beszámolója szerint az elnök különösen zokon vette, hogy senki sem tájékoztatta őt a botrány méreteiről, a megalázott, meztelen iraki foglyokról és a mellettük vidáman pózoló amerikai katonákról készült fényképekről, amíg azokat április 28-án be nem mutatta a CBS televízió.Rumsfeld megdorgálása az első eset, hogy az elnök a nyilvánossággal is tudatta elégedetlenségét kormányának egyik tagjával. A védelmi minisztert pénteken hallgatja meg a szenátus katonai bizottsága, amely egyebek között arra is magyarázatot követel majd, hogy miért nem tájékoztatták megfelelő módon a kongresszust, noha a hadsereg már januárban belső vizsgálatot indított a botrányos ügyben.A lap több mint ezer kép birtokába jutott. A fotókat digitális fényképezőgépekkel készítették, jórészt a múlt év második felében, és CD-re másolva a katonai rendőrök maguk között köröztették.Kevés volt és megkésett Bush nyilatkozata az iraki kínzásokrólKevés volt és megkésett, amit George Bush amerikai elnök két arab nyelvű televíziónak mondott az iraki foglyok amerikai katonák általi megkínzatásáról - így foglalható össze az arab országok hírmagyarázóinak és politikai szakértőinek véleménye a szerdán elhangzott két Bush-interjúról. Az amerikai elnök elítélte szerdán az amerikai költségvetésből finanszírozott al-Hurra és a túlnyomórészt szaúdi tulajdonban levő, dubaji központtal működő al-Arabíja televízióban az amerikai katonai rendőrök által végrehajtott kínzásokat.A Fehér Ház úgy harangozta be a két elnöki interjút, hogy Bush az arab közvéleményhez kíván bennük szólni, ám arab kommentátorok szerint inkább úgy festett a dolog, hogy az amerikaiak körében kívánt magának jó pontokat szerezni a novemberi elnökválasztás előtt. Szerintük az amerikai elnök, bár elítélte az amerikai katonai rendőrök által végrehajtott kínzásokat, és a vétkesek megbüntetését ígérte, nem kért bocsánatot a súlyos visszaélésekért, így több mint kétséges, hogy sikerült-e kedvező hatást kiváltania az arab világban."Akárhogy fogadkozik is Bush, hogy megbünteti a vétkeseket, addig nincs garancia az ilyen barbár tettek leállítására, amíg külföldi megszállás sérti Irak népének szuverenitását" - írta az al-Vatan katari lap. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

A hirado.hu szerint már lezárultak a tüntetések, pedig épp az ablakuk alatt zajlik

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

KSH-népszámlálás: az emberek szerint a politkusok a legtúlfizetettebbek

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház