Tetszett a cikk?

Fegyveres összecsapások törtek ki csütörtök délután Irak déli részén, a síiták lakta Nedzsef, Kerbela, Kúfa és Násziríja városokban síita félkatonai alakulatok és az Egyesült Államok vezette koalíciós erők katonái között.

Amerikai katonák Nedzsef és Kúfa térségében végeztek a Mahdi Hadserege nevű síita milícia hatvan fegyveres tagjával. Az amerikai alakulatok tűzpárbajt vívtak Muktada asz-Szadr radikális síita vezető fegyveres híveivel, a Mahdi Hadseregével, és visszafoglalták a Nedzsef városának peremén álló kormányzói palotát - közölte egy amerikai katonai illetékes. Összecsapások voltak csütörtökön Nedzseftől keletre, az Eufrátesz partja mentén is az amerikai erők és a Mahdi Hadserege között. Amerikai közlés szerint a síita milícia embervesztesége 41 főt tett ki a Nedzsef térségében.Az Irakban állomásozó amerikai katonák fő szóvivője cáfolta a Nedzsef elleni általános támadás tényét. Az amerikai erők heteken át tartózkodtak a város ostromától, mert attól tartottak, hogy a szent helyek megsértésével a síita lakosság általános felkelését idézhetnék elő.Kerbelában egy síita vallási intézmény épülete körül dúlnak a harcok - jelezték szemtanúk a közép-iraki városból, amely az utóbbi hetekben Muktada asz-Szadr radikális síita vezető híveinek ellenőrzése alatt állt. Amerikai harckocsik benyomultak a város központjába, és lerombolták Szadr ottani hivatalát.Közvetlenül a nedzsefi, kerbelai, kúfai és násziríjai ütközetek előtt új kormányzót nevezett ki Nedzsef élére Paul Bremer, Irak amerikai polgári kormányzója, és megismételte azt az amerikai követelést, hogy Szadr fegyveres milíciájának - a Mahdi Hadseregének - le kell tennie a fegyvert. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!