A szerb kormányfő elleni merénylet elsőrendű vádlottjának ügyvédje csütörtökön közölte: védence a többi vádlottól eltérően a bíróság előtt mindent elmond majd azokról a bűncselekményekről, amelyekkel vádolják; nem védekezik hallgatással és védett tanú sem kíván lenni.

Milorad Lukovics Legija, a vörössapkás osztag néven ismert titkosszolgálati kommandó egykori parancsnoka, a zimonyi klán vezetője a Zoran Gyingyics szerb miniszterelnök meggyilkolása óta eltelt több mint egyéves bujkálás után vasárnap feladta magát a rendőrségen. Váratlan tette indítékait a belgrádi sajtó napokkal a történtek után is csak találgatja. Egyes feltételezések szerint Legija értékes információkért cserébe védett tanúvá minősítését kéri, amint az a Gyingyics-per három vádlottja esetében már megtörtént. Mivel Legija a vád szerint a merénylet szervezője, a maffiatörvény értelmében vádalkura csak a vádirat enyhítésével kerülhet sor. Ennek a verziónak mond ellent a vádlott ügyvédjének kijelentése.Legija ellen vádat emeltek amiatt is, hogy Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő utasítására 2000. augusztus 25-én megszervezte Ivan Sztambolics néhai szerb elnök elrablását és meggyilkolását, illetve ugyanabban az évben június 15-én a Vuk Draskovics jelenlegi külügyminiszter elleni budvai merényletkísérletet is. Gyanúsítják továbbá azzal is, hogy részt vett a Draskovics ellen háromnegyed évvel korábban végrehajtott merényletkísérletben, amelyben életét vesztette a politikus három munkatársa és sógora. Legija bűnlajstromához – a belgrádi sajtó szerint - tartozik még két terrorcselekmény, több gyilkosság, három emberrablás és a kulai diszkó felgyújtásával vádolják.A Gyingyics-perben eddig két védett tanú is a szerb elnök elleni merénylet kulcsszereplőjeként nevezte meg Legiját, ügyvédje azonban azt állítja: védence vallomása feje tetejére fogja állítani a perben eddig elhangzottakat.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Fülke: Mi lesz Németországgal Merkel után?

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Ez borzasztóóó – 25 éves az Apa kocsit hajt

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at

1000 lóerős Cadillac állítja falhoz a BMW M5-öt és az AMG E63-at