Tetszett a cikk?

A cseh kormánykoalíció megállapodott abban, hogy az ország államfőjét a jövőben már ne a parlament, hanem a lakosság válassza meg.

A kedd este megkötött egyezmény szerint a konkrét törvénytervezetet a kormány várhatóan már szeptemberben a képviselőház elé terjeszti. Az ellenzéki pártok képviselői jelezték, hogy támogatni fogják a választási törvény módosítását. "A közvetlen elnökválasztás bevezetése minden koalíciós párt programjában megtalálható, ezért természetes, hogy a parlament elé visszük a dolgot" - jelentette ki a koalíciós tárgyalások után Vladimír Spidla kormányfő, a szociáldemokraták elnöke.A változás bevezetéséhez az ellenzék támogatására is szükség lesz, mert a választási törvény az alkotmányos törvények csoportjába tartozik, amelyek megválasztása csak háromötödös többséggel lehetséges. Ilyen többséggel pedig a jelenlegi kormánykoalíció nem rendelkezik a törvényhozás egyik házában sem."A Polgári Demokratikus Párt már a tavalyi elnökválasztás előtt is javasolta a közvetlen voksolás bevezetését. A kezdeményezést természetesen támogatjuk" - reagált a koalíciós kezdeményezésre Miroslav Topolánek a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. A kommunisták szintén támogatják a javaslatot, de szeretnék az államfő jogkörét is megváltoztatni.A kormánykoalíció elképzelése szerint az elnökválasztás kétfordulós lenne. Javasolni fogják az úgynevezett "mozgó" képviselői mandátum bevezetését. Ezt azt jelentené, hogy a miniszterré választott képviselőnek ideiglenesen le kellene mondania mandátumáról. Miután azonban kikerülne a kormányból, ismét elfoglalhatná helyét a törvényhozásban.Václav Klaus köztársasági elnök is üdvözölte a választási törvény tervezett módosítását, ugyanakkor jelezte, hogy a következő, 2008-ban sorra kerülő államfőválasztáson is indulni készül függetlenül annak formájától.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen

A lengyel kormány már nem akar vétózni, Orbán egyedül maradt az EU ellen

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Lehet-e még valami jót kihozni ebből az évből?

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól

Pár kérdés után rögtönzött kordonozással védték a minisztereket a Szájerről kérdező újságíróktól