Tetszett a cikk?

Az új kabinet a tervek szerint július elsején veszi át a hatalmat, és legalább a jövő év elejére várt választásokig irányítja majd Irakot. Az egykori atomtudós, Sahrisztáni, aki több évet húzott le Szaddám börtöneiben, elfogadná, de nem nagy lelkesedéssel az ideiglenes kormányfői posztot.

"Ha úgy gondolják, hogy a részvételem létfontosságú, igyekszem majd meggyőzni őket az ellenkezőjéről. De ha nem sikerül és azt kérik tőlem, hogy vállaljak szerepet, nem utasíthatom el" – nyilatkozta Sahrisztáni a The Washington Postnak. „Aktív részt vállaltam abban, hogy segítsem az iraki népet önmagát megszabadítani Szaddám Huszein zsarnokságától. Ám mindig fontosabb volt, hogy a népet szolgáljam, minthogy beleavatkozzam a pártok politikájába" – tette hozzá.Sahrisztáni Szaddám Huszein elűzött elnök diktátorkodásának idején több évet a bagdadi Abu Graib börtönben töltött, mert nem volt hajlandó részt venni a rezsim atomfegyverprogramjában. Ugyancsak amerikai forrás szerint Irak elnöke a szunnita Adnan Pacsacsi lehet, aki korábban külügyminiszter volt. Az alelnöki posztok egyike minden bizonnyal a kurdok vezető személyiségének jut.A kormányra nagyon nehéz munka vár, az ideiglenes kabinetnek elsősorban a biztonsági kérdésekre és a jövő év elejére tervezett választásokra kell koncentrálnia - véli Sahrisztáni. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Az állam koncesszióba adná ki az elektronikus BKK-jegyek értékesítését is

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

Garázsépítésre, klímára, vagy napkollektorra is költhető az otthonfelújítási támogatás

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára