Tetszett a cikk?

Megerősítette az USA elleni lehetséges újabb terrortámadásról szóló értesüléseket John Ashcroft amerikai igazságügyminiszter. Bár szerinte a tervezett támadás részletei még nem ismertek, sajtótájékoztatóján hét terrorista képét is bemutatták. Nézze meg a terroristák képeit!

"E nyugtalanító hírszerzési adatok azt jelzik, hogy az al-Kaida kifejezetten az Egyesült Államokra akar súlyos csapást mérni" - mondta a miniszter, aki Robert Muellerrel, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával együtt tájékoztatott a terrorveszélyről.A sajtóértekezleten hét feltételezett terrorista, köztük egy nő fényképét is bemutatták, akik már a Egyesült Államban tartózkodnak - közölte az MTI. Az illetők fegyvert hordanak maguknál és veszélyesek - figyelmeztetett Ashcroft és Mueller. A hét személy közül kettő amerikai, egy pedig kanadai állampolgár. Valamennyien kapcsolódnak az al-Kaidához, közülük többen részt vettek már terrortámadások tervezésében vagy végrehajtásában.A Fehér Ház szóvivője szerdán még Ascroft és Mueller sajtóértekezlete előtt úgy nyilatkozott, hogy a Egyesült Államok a súlyos fenyegetés időszakába lépett, a biztonságért felelős személyek éjt nappallá téve azon fáradoznak, hogy elhárítsák a terrorfenyegetést az amerikaiak feje fölül.A szóvivő úgy ítélte meg, hogy az elkövetkező hónapok nagy jelentőségű eseményei mind lehetséges célpontok lehetnek a terroristák számára - írta a New York Times. Scott McClellan megemlítette a világ hét legfejlettebb állama és Oroszország (G8) június 8-10-i Sea Island-i csúcstalálkozóját Georgiában, a normandiai partraszállás június 6-i egyesült államokbeli ünnepségeit, a július 4-i amerikai nemzeti ünnepet, a Demokrata Párt és a Republikánus Párt július végi, illetve augusztus végi jelöltállító konvencióját, a november 2-i elnökválasztást, valamint a megválasztott elnök jövő januári beiktatását.A Fehér Ház szóvivőjének nyilatkozatával, az igazságügyi miniszter és az FBI-igazgató sajtóértekezletével a figyelem Irakról ismét a terrorizmusra irányul, amely ellen George Bush elnök 2001. szeptember 11. után nemzetközi hadjáratot hirdetett meg. Az utóbbi idő iraki kudarcai a Abu Graib világra szóló botrányától a növekvő amerikai veszteségekig öt hónappal a választások előtt egyre inkább felmorzsolják az elnök népszerűségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Egy hét alatt 10 százalékkal csökkent az új fertőzések száma Németországban

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

Megvan, kik vitték el a titokzatos fémoszlopot az amerikai sivatagból

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya