Tetszett a cikk?

A bolygó felszínén elképzelhetetlen az élet, ám az égitestet körülvevő sűrű felhőrétegben létezhetnek bizonyos baktériumok - állítják az amerikai El Paso egyetem tudósai.

Feltételezések szerint a Vénuszon néhány milliárd éve egy ideig hasonló fejlődési szakasz ment végbe, mint a Földön, és elképzelhető, hogy itt is óceánok hullámoztak – állítják az amerikai El Paso egyetem tudósai.A Vénusz azonban harminc százalékkal közelebb van a Naphoz, mint a Föld, és egy idő után óceánjainak a vize elpárolgott, és a vízpára hozzájárult egy elképesztő mértékű üvegházhatás kialakulásához, ami gyilkos környezetet teremtett a bolygó felszínén. A víz hiánya, a 400-600 Celsius fokos hőmérséklet és a hatalmas légnyomás, ahol még az ólom is megolvad, kizár minden életlehetőséget.Két éve osztrák tudósok kiderítették, hogy Földünk légkörében is léteznek élő és szaporodó mikrobák - mutatnak rá a "baktériumos Vénusz" elméletnek a hívei, és szerintük ez bolygószomszédunkra is igaz lehet. A felszínen valaha - amikor erre még megvoltak a kedvező feltételek - kialakulhattak életcsírák, ám a későbbi, felforrósodott szakaszban már csak a légkörben találhattak menedéket.Korábban hidrogénszulfid és kéndioxid jelenlétét fedezték fel a felhőkben, márpedig ezek az egymással reakcióra képes gázok csak akkor jelennek meg együtt, ha valaki vagy valami létrehozza őket - hangoztatják a tudósok.A texasi kutatók feltételezése nem új keletű. Az űrkutatók többsége azonban egyelőre erősen vitatja elgondolásaikat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

Hűtőházat kap a miniszámítógép: új modul jött ki a Raspberry Pi 4-hez

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

A legpesszimistább várakozásnál is rosszabb, ahogy a magyar boltok forgalma visszaesett

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben