Tetszett a cikk?

Az Irakban szolgáló szövetséges országok katonái, így például a lengyelek is fogolykínzás gyanújába keveredtek - derül ki a meghurcoltak amerikai nyomozóhatóságoknak tett vallomásaiból. A lengyel hadsereg illetékesei határozottan tagadnak, a lengyel főügyész Kerbelában sem talált semmit.

A fogolykínzás gyanújába keveredett katonák többsége azt vallotta, hogy felettesei kötelezték őket a foglyok ütlegelésére és megalázására, hogy ezzel könnyítsék a foglyok vallatását. Az amerikai katonai vezetés azt állítja, sosem engedték a foglyok megalázását. A Katonai Bűntények Nyomozati Szervének felvételein a szövetséges katonák arról vallanak, hogy a foglyokat sokszor azelőtt megverték mielőtt átadták volna őket az amerikai katonáknak“Két foglyot a lengyel seregek katonái vertek meg” - mondta el Antonio Monserrate őrmester, aki a hadbírósági meghallgatásokat vezeti. A lengyelek Irak déli részén teljesítenek szolgálatot.Lengyelek egyáltalán nem működtek közre iraki fogvatartottak kihallgatásában - közölte Robert Strzelecki, az Irakban lengyel parancsnokság alatt álló többnemzetiségű haderő szóvivője a babiloni táborban. "Ezt határozottan cáfolom" - mondta Varsóban Zdzislaw Gnatowski ezredes, lengyel vezérkari szóvivő. "Néhány hete a katonai főügyész vizsgálatot tartott a Kerbela melletti fogolytáborban, és megerősítette, hogy minden szabályt betartottunk" - hangsúlyozta. Gnatowski hozzátette, hogy Lengyelország semmilyen panaszt nem kapott katonáira vonatkozóan amerikai illetékesektől.A foglyok az iraki rendfenntartókat is azzal vádolják, hogy minősíthetetlenül bántak a rabokkal. Az Abu Graib börtönben dolgozó civil és katonai alkalmazottak szintén arról számoltak be, hogy a börtönbe érkező foglyokon gyakran bántalmazások nyomait találták, amelyeket a szövetséges katonák bánásmódja magyaráz. Polgári titkosszolgálati jelentések szerint a pszichés ráhatás, kényszer a leggyakoribb a koalíciós erők katonái által használt módszerek közül.Újabb részletekkel szolgálnak a vallomások az amerikai katonákról is, például egy amerikai vallatótiszt az egyik foglyot arra kényszeríttette hogy meztelenül sétáljon végig a börtön folyosóin és közben hangosan mondja hogy „nézzetek rám!”. De arra is volt eset, hogy a katonák parancsba kapták, a foglyok ébrentartását és üvöltően hangos zene sugárzását.Ricardo Sanchez tábornok, az amerikai seregek most leváltott főparancsnoka tagadja, hogy valaha is megvonták volna a pihenést a raboktól. Beosztottjai viszont fenntartják: a foglyok ébrentartása volt a leginkább elfogadott kínzás az iraki börtönökben, amelyet maga Sanchez is javasolt. A gyanúba keveredett katonák közül néhányan jelentették a kínzásokat, de az semmin nem változtatott.

(AP, MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Orbán benézte ellenfelei elszántságát, mostantól lesz igazán csúnya a vétóvita

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Szájer állítólag hivatlanul ment el a számára végzetes buliba

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára

Meghalt Vojnik Mária, az egykori MSZP-kormány egészségügyi államtitkára