szerző:
Infinit
Tetszett a cikk?

A kommunista párt által vezetett Kínában közel 100 millió internetező van, akik viszont csak igen korlátozott keretek között hódolhatnak a világháló nyújtotta lehetőségeknek: a külföldi oldalak letiltása, a chatszobák és a fórumok moderálása általános gyakorlatnak számít.

A kínai rendőrség közel 700 városban állított fel „internet-őrséget", míg a „Kínai Nagy (tűz)Fal" arra a kilenc átjárójára felügyel, amelyen keresztül az ország az internetre kapcsolódik. A tűzfal feladata, hogy a nemkívánatos tartalomtól távol tartsa a felhasználókat – irja online kiadásában a New Scientist.

Érdekes megfigyelnünk, hogy egy ilyen környezetben az online naplók, a blogok – amelyek a hírek gyors közléséről, kommentálásáról szólnak – milyen szerepet játszhatnak, különösen úgy, ha tudjuk, hogy a kínaiak 62 százaléka elsősorban éppen friss hírek megszerzése céljából használja a világhálót. A blogkultúra alapjait Isaac Mao (az Intel egyik dolgozója), valamint Zhen Yunsheng fektette le, akik CNBlog.org néven fórumot nyitottak a blog technológiájáról és kultúrájáról.

A külföldön hosztolt szolgáltatóknál 2003 januárjában mintegy 2000 kínai vezetett blogot (a kínai nyelvben külön szó alakult ki a blogolókra, ez a bo ke). Ez a mennyiség (és főleg a tartalom) felkeltette a hatóságok érdeklődését is, és figyelmeztetés nélkül letiltották a hozzáférést a naplóknak helyet adó blogspot.com szerveréhez, amely a blogger.com oldalakat futtatta (az ellenőrzésnek ebben a hullámában került sor a netkávézók nagy részének bezárására, illetve több tucat, rendszerellenes véleményét az interneten vállaló ember bebörtönzésére is). Az oldalt használók egyik pillanatról a másikra blogjuk nélkül maradtak.

Ekkor indultak el azok a kezdeményezések, amelyek a Nagy Tűzfalon belüli blogszolgáltatásokra vonatkoztak. Manapság a naplót vezetni szándékozóknak már 45 különböző szolgáltató ad felületet, amelyek közül a nagyobbak nem kerülhetik el a hatóság figyelmét sem, sőt az állam a blogolásra vonatkozó önszabályozó szerződést is aláírat velük.

És, hogy egy ilyen környezetben a blogok és a blogoszféra mégis hogyan fejlődhet és növekedhet? A kérdés több tényezőből tevődik össze. Egy szakértő szerint a blog semmilyen előképzettséget nem kíván, tulajdonképpen sem különleges technikai követelménye, sem pluszköltsége nincs, hogy valaki bo ke legyen. A kínai blogterjedés ezenkívül egy nem várt segítséget is kapott a közelmúltban, ez pedig Mu Zimei blogja volt. A szexuális szabadosságot hirdető napló egy, a férfiakat a lejátszandó CD-khez hasonlító hölgy ez irányú tapasztalatait boncolgatta és hihetetlenül népszerűvé vált. Az oldalnak tavaly novemberre 160 ezer rendszeres látogatója volt, és ez a szám naponta hatezerrel bővült. A blog témája természetesen alapvetően sértette a tradíciókat, épp ezért a napló médiavisszhangja is nagy volt, ez által pedig a bo ke kifejezés bekerült a köztudatba.

Mivel a kisebb szolgáltatók és az egyéni felhasználók nincsenek a cenzúra látókörében – és egy képzettebb felhasználó egy megfelelő szoftver segítségével könnyen indíthat blogot – a kisebb online naplók a hivatalos oldalakon blokkolt információ terjesztésének komoly eszközei lehetnek. A kínai hatóságok találékonyságát ismerve valószínűleg csak átmenetileg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BBC Tech

Kína blokkolja a Google hírszolgáltatását

A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi médiajogi szervezet azzal vádolja a kínai hatóságokat, hogy az nem engedi a kínai szörfölőkneka Google News elérését.

Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Schuster Lóránt: „Érteni vélem, hogy sokan miért hörögnek, ha új stadionok épülnek”

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Nem volt elég biztonságos az étel, egy ideig nem üzemelt a Theo Papa

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?

Vekerdy Tamás: Milyen gyerekekből lesznek stressztűrő felnőttek?