szerző:
MTI

Korabeli feljegyzések szerint csaknem 400 éve Anglia és Wales is elszenvedte egy szökőár pusztítását. Szakértők úgy tartják, hogy az Európa atlanti "frontvonalában" fekvő országot bármikor újabb hasonló katasztrófa érheti.

Michael Disney, a cardiffi egyetem csillagász professzora, aki évek óta folytat cunami-tanulmányokat is, a keddi The Times című brit lapban azt írta: túlélők fennmaradt beszámolói szerint 1607. január 20-án, reggel 9 órakor "vízhegyek zúdultak" a nyugat-angliai Bristoli-csatorna környékére, és az ár olyan gyorsan nyomult a szárazföld belseje felé, hogy "még az agarak sem tudtak elfutni előle".

Disney adatai szerint a XVII. századi angliai és walesi szökőárnak több ezer halálos áldozata volt, falvak, gazdaságok tűntek el a föld színéről, és a környék fejlődése legalább száz évre teljesen leállt. A tudós szerint ez volt az eddigi legnagyobb természeti csapás, amely Angliát és Walest érte.

A tanulmány szerint máig nem derült ki, hogy pontosan mi is történt, de egyes beszámolók arról szólnak, hogy a tengerár előtt nem sokkal a térségben földrengést észleltek, vagyis "a kép összeáll".

Disney szerint az Atlanti-óceánt nem övezik olyan egymás alá süllyedő kéreghatárok, amilyenek a Csendes-óceánban és - kisebb gyakorisággal - az Indiai-óceánon szökőárakat idéznek elő, de pusztító szökőárak itt is rendre előfordulnak. A földrengések ugyanis gigászi tengeralatti földcsuszamlásokat idézhetnek elő az európai kontinentális talapzat szélének meredélyein, amelyeken több tucat köbkilométernyi instabil üledék zúdulhat alá 500 kilométeres óránkénti sebességgel.

A tudós ezért Cardiffot, Wales fővárosát a világ egyik leginkább szökőár-veszélyeztetett városának nevezi, és cikkében felfedi, hogy csoportja külön tanulmányozza a cardiffi lakosság megmentésének lehetőségeit. Disney számításai szerint tízszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy cardiffi lakos szökőárban hal meg, mint annak, hogy végzetes közúti baleset éri.

A szakértő szerint - aki még Londont is veszélyben látja - az alacsonyan fekvő brit városokban evakuálási terveket kellene kidolgozni, és időnként kiürítési gyakorlatokat is kellene tartani arra az esetre, ha az Atlanti-óceán is megindulna.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Cunami: adományozó sms-ek milliói

Világszerte sok új technológiát használnak a délkelet-ázsiai szökőár pusztítása óta a segítségnyújtáshoz, az áldozatok kereséséhez és az adományok gyűjtéséhez is.

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

A Corvinus csapata nyerte a második Nemzeti Kiberversenyt

Androidos telefonja van? Ezeket az appokat tegye rá fel, sokat jelentenek majd

Androidos telefonja van? Ezeket az appokat tegye rá fel, sokat jelentenek majd

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Megháromszorozta a kormány az egyházi építkezések támogatását

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

Havasi: Kacsa, hogy Gruevszki a miniszterelnök házában lakik

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról

5+2 dolog, amit nem tudott a világ legcukibb állatáról