szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ariel Saron izraeli kormányfő a keddi, Sarm-es-Sejkben rendezett négyes csúcson bejelentette, hogy Izrael leállítja a palesztinok elleni katonai műveleteket a Gázai övezetben és Ciszjordániában. Mahmúd Abbász palesztin elnök ígéretet tett, hogy véget vetnek minden Izrael elleni erőszakos cselekménynek.

"Ariel Saron kormányfővel egyetértettünk abban, hogy véget vetünk az izraeliek és a palesztinok elleni erőszakos cselekedeteknek, bárhol is legyenek" - jelentette ki a január 9-én megválasztott palesztin elnök. Az egyiptomi üdülővárosban tartott négyoldalú csúcstalálkozón Ariel Saron izraeli kormányfő közölte, hogy Izrael több száz palesztin foglyot szabadon enged.

Kezet fogtak
© AP
Az egyiptomi üdülővárosban tartott csúcstalálkozón Ariel Saron izraeli kormányfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Hoszni Mubarak egyiptomi államfő és II. Abdalláh jordániai uralkodó vesz részt.

A rendkívüli biztonsági intézkedések között kezdődött találkozót egy rövid kétoldalú megbeszélés előzte meg Ariel Saron és Mahmúd Abbász között. Ez volt az első személyes találkozó a két politikus között, amióta Abbászt január 9-én a Palesztin Hatóság élére megválasztották a novemberben elhunyt Jasszer Arafat utódaként.

A több mint 4000 halálos áldozatot követelő palesztin felkelés, az intifáda befejezését szorgalmazó Mahmúd Abbász megválasztását reménykedve fogadta a nemzetközi közösség és Izrael, amely a néhai palesztin elnök személyében látta a békefolyamat akadályát.

A közel-keleti béke kulcskérdései (Oldaltörés)

A közel-keleti válság megoldásának egyik előfeltétele az erőszak kölcsönös beszüntetése. Egy átfogó békemegállapodáshoz azonban számos kulcskérdésben megoldásra kell jutniuk a feleknek:

HATÁROK: A palesztin fél területi követelése kiterjed valamennyi, 1967-ben megszállt területre: Ciszjordániára, a Gázai övezetre és Kelet-Jeruzsálemre egyaránt. Izrael kész a Gázai övezet átadására, de ragaszkodik Kelet-Jeruzsálemhez és biztonsági okokból Ciszjordánia stratégiailag fontos területeihez.

TELEPEK: Az 1967 óta megszállt területeken emelt zsidó telepek nagy akadályt képeznek a békefolyamat útjában. A palesztinok a nemzetközi jogot sértőnek tekintik a telepeket és követelik a "megszállók" kivonulását. Izrael ezzel szemben a Jordán nyugati partjának 1950-es, Jordánia általi annektálása jogos következményének tekinti saját bevonulását. A konzervatív zsidók szemében a terület a bibliai "Nagy-Izrael" része.

JERUZSÁLEM: Különösképpen kényes a zsidó és mohamedán szent helyeket egyaránt magába foglaló város jövőbeli státusának kérdése. Izrael történelmi alapon az egész, osztatlan Jeruzsálemet fővárosának tekinti. A palesztinok az 1967-ben izraeli fennhatóság alá vont és 1980-ban formálisan annektált Kelet-Jeruzsálemet szeretnék fővárosuknak. Az 1999-es Camp David-i izraeli-palesztin csúcstalálkozó a Jeruzsálem feletti vita miatt futott zátonyra.

MENEKÜLTEK: Az 1948-49-es és az 1967-es háború következményeként közel négymillió palesztin menekült él a megszállt területeken és a szomszédos arab államokban. A palesztinok a nemzetközi jogra hivatkozva követelik, hogy a menekültek és azok leszármazottai visszatérhessenek az "elvesztett hazába". A követelés Izrael részéről mindeddig elutasításra talált, mert megkérdőjelezné az ország zsidó identitását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Izrael haladékot ad Abbásznak

Az izraeli kormány haladékot ad Mahmúd Abbász új palesztin elnöknek ahhoz, hogy támadást indítson a palesztin "terroristacsoportok" ellen - közölte Jeruzsálemben a kormány egy névtelenül nyilatkozó, magas rangú illetékese.

MTI Világ

Négy év óta először izraeli-palesztin csúcs lesz kedden

Négy év óta az első izraeli-palesztin csúcsot tartják kedden az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke találkozójának célja feléleszteni a holtpontra került közel-keleti békefolyamatot.

MTI Világ

Riadókészültség Izraelben a csúcs idején

Emelt szintű riadókészültségbe helyezték kedd reggel az izraeli biztonsági szolgálatokat, palesztin merényletektől tartva az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartandó csúcstalálkozó idején, amelyen négy év óta először találkozik a legfőbb izraeli és palesztin vezető.

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni

Újabb szigorítások a cseheknél: csak a lakókörzetben lehet mozogni