szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyiptom és Jordánia beleegyezett, hogy visszaküldik nagyköveteiket Izraelbe. A két állam 2000-ben szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben.

A nagykövetek visszaküldését kedden jelentette be az egyiptomi Sarm-es-Sejkben a két ország külügyminisztere. A két arab állam, amely a korábbi évtizedekben békeszerződést írt alá Izraellel, 2000 végén szállította alacsonyabb szintre diplomáciai képviseletét Izraelben.  Amiatti tiltakozásul,  hogy - meglátásuk szerint - Izrael indokolatlanul nagy erővel lépett fel a 2000 szeptemberében kezdődő palesztin felkelés részvevői ellen, Egyiptom visszahívta nagykövetét Tel-Avivból, Jordánia pedig nem küldte el izraeli állomáshelyére újonnan kinevezett nagykövetét.

Izrael és az Egyesült Államok azóta szüntelenül sürgette Kairót és Ammant, hogy a jóakarat jeleként küldjék vissza legmagasabb rangú diplomatáikat.
   
Az áttörés a keddi sarm-es-sejki csúcson következett be, miután Ariel Saron izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök egyaránt kötelezettséget vállalt az erőszak megállítására. A találkozó házigazdája Hoszni Mubarak egyiptomi elnök volt, és részt vett rajta II. Abdalláh jordániai uralkodó is.
   
A nagykövetek visszatérésének hírét Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter jelentette be, és jordániai kollégája, Hani Mulki is megerősítette, de időpontot egyikük sem közölt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tovább gyorsul a járvány Spanyolországban, több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén

Tovább gyorsul a járvány Spanyolországban, több mint 84 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma a hétvégén

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

Amikor beütnek a látomások és a rémálmok: David Lynch 75 éves

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját