szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Szent háborúra buzdító magatartásuk miatt négy iszlám vallási vezetőt kiutasítottak Hollandiából. A titkosszolgálat jelentésére támaszkodó döntés sokkolta a muzulmán közösséget.

Egy rotterdami mecset papja a negyedik imám, akit uszítás, és a szent háborúra való buzdítás miatt kitoloncolnak Hollandiából. A rotterdami mecset Theo van Gogh filmrendező tavalyi meggyilkolását követően vált ismertté. A bűntény elkövetésével egy hamarosan őrizetbe vett iszlám férfit gyanúsítanak, akit a jelek szerint Van Gogh Alázatosság című rövidfilmje késztetett a gyilkosságra - a film bírálta az iszlám világban a nőkkel szembeni bánásmódot.

Fellebbez a kitoloncolási rendelkezés ellen az a három eindhoveni imám, akiknek kiutasítását kedden jelentette be a hágai igazságügyi minisztérium. A holland titkosszolgálat (AIVD) a nemzetbiztonság veszélyeztetésével vádolta őket, konkrétan azzal, hogy tudatosan hozzájárultak a hollandiai muzulmánok radikalizálódásához. Az imámoknak azzal is el kell számolniuk, hogy részt vettek a mohamedánoknak a szent háborúra való toborzásában.

Az eindhoveni Al Fourkaan mecset vezetősége elutasítja az AIVD vádjait, és szerdán bejelentette, hogy a három imám fellebbezésben támadja meg Rita Verdonk bevándorlási miniszter azon döntését, amellyel visszavonja a tartózkodási engedélyeket. A fellebbezés benyújtására két héten belül kerülhet sor. Nyilatkozatában a mecset vezetői próbaperként értékelték az imámok kiutasítását.

„A hívek megdöbbenéssel vették tudomásul imámjaik kitoloncolását, néhányuk könnyekben tört ki” - írja a De Volskrant napilap. Eindhoven polgármesterét, Alexander Sakkerst szintén meglepte a miniszter döntése

Az eindhoveni mecset egyike a titkosszolgálat által folyamatosan szemmel tartott hat muzulmán szervezetnek. Az AIVD korábbi jelentése az iszlám radikalizmus melegágyaként írta le Eindhovent.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Béke-világkongresszust tartottak a rabbik és az imámok

Muzulmán és a zsidó vallási vezetők tartottak béke-világkongresszust a héten Brüsszelben: a csütörtökön befejeződött, négynapos rendezvénynek az volt a célja, hogy segítse a zsidók és a muzulmánok közötti párbeszédet.

Világ

Lelőtték Vincent van Gogh iszlámot bíráló rokonát

Megkéselték és lelőtték kedd reggel Amszterdamban Theo van Gogh holland író-filmrendezőt, aki a közelmúltban az iszlámot bíráló tévéfilmsorozatot készített, továbbá filmet forgatott a populista Pim Fortuyn két és fél évvel ezelőtti meggyilkolásáról.

Itthon

Szaúdi iszlám szervezet pénzelte a fogorvos-imámot?

A Budapesten őrizetbe vett palesztin származású fogorvos-imám mecsetje olyan iszlám szervezettől kapott anyagi támogatást, amelyet az al-Kaida terrorszervezet pénzelésével gyanúsítanak - jelentette az AP a magyar iszlám közösség vezetőjére hivatkozva.

eurohirek.hu Világ

Állami imámok, költségvetési pénzből

A belga állam 245 imám bérének fedezését támogatja 2005-ben. A szövetségi parlament döntése a mohamedán vallás elleni diszkriminatív bánásmódot kívánja megszüntetni.

Világ

Őrizetbe vettek egy marokkóit a van Gogh-ügyben

Theo van Gogh holland filmrendező meggyilkolásával kapcsolatban Spanyolországban büntetőjogi őrizetbe helyeztek egy arab férfit, aki minden bizonnyal annak a hollandiai iszlám szélsőséges csoportnak a vezetője, amelynek egyik tagja követte el a gyilkosságot.

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Varga: Három év múlva térhet vissza a régi növekedési pálya

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott

Egyszeri segélyt igényelt az államtól egy nyugdíjas, 50 forintot kapott