szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Baljós jelzés néhány arab vezető számára, hogy Szíria vitája az Egyesült Államokkal némileg emlékeztet a Bagdad és Washington között két éve zajlott huzavonára. Jóllehet a kötélhúzás végkifejlete szinte bizonyosan más lesz, mint Irak esetében volt, egy amerikai beavatkozás lehetősége eléggé aggasztja az arab vezetőket ahhoz, hogy meghátrálására késztessék Bassár el-Aszadot.

Az Irak ellen 2003 márciusában indított katonai invázió még élénken él a térség urainak emlékezetében. Ezért az Irak és Szíria közötti párhuzam erősen nyugtalanítja Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, Abdallah szaúdi trónörökös herceget és Moammer Kadhafi líbiai vezetőt. Az lebeg a szemük előtt, hogy ha Washington rá tudja kényszeríteni akaratát Szíriára, akkor ők lehetnek az arab világon belüli változásokat szorgalmazó amerikai nyomás következő célpontjai.

Amennyiben Szíria csakugyan rákényszerül csapatai kivonására Libanonból, annak nyomán megnövekedne az amerikaiak befolyási övezete a térségben. Ez aggasztó következményeket vonhat maga után jó néhány arab vezető számára, akiket az is nyugtalanít, hogy bármely amerikai vagy izraeli légi csapás, illetve amerikai erődemonstráció erősítheti az uralmukkal szembeni ellenállást, amelyet harcos muzulmán csoportok vagy demokráciát követelő aktivisták testesítenek meg.

Szaddám és Aszad egy cipőben?

Kivonulást sürgető libanoniak
© AP
Jóllehet Aszad a Time magazinnak adott interjúban sietett leszögezni, hogy "én nem vagyok Szaddám Huszein (iraki diktátor)", egyértelmű hasonlóságok mutathatók ki Szaddám két évvel ezelőtti helyzete és Aszad kényes mai pozíciója között. Mind a ketten szembeszegültek a reformokat sürgető felhívásokkal, buzgón bírálták az amerikai politikát, menedéket nyújtottak militáns csoportoknak, és hajthatatlan álláspontra helyezkedtek Izraellel szemben.

Egy Szíria elleni amerikai inváziónak ugyan roppant kicsi a valószínűsége (már csak az amerikai hadsereg lekötöttsége miatt is), ám Washington ma olyasmivel számolhat, amit nélkülözni volt kénytelen az iraki háború idején: Franciaország, Németország és Oroszország támogatásával. E három állam két évvel ezelőtt vehemensen ellenezte Irak megtámadását. A volt libanoni kormányfő, Rafík Haríri februári meggyilkolása azonban felháborította és arra késztette őket, hogy alapvetően módosítsák a hagyományos arab barátnak tekintett Szíriával szembeni magatartásukat. Berlin, Moszkva és Párizs egyként követeli a Libanonban állomásozó 14 ezer szíriai katona kivonását.

Európának is elege lett

Egyes szakértők szerint a Szíriával szembeni politika módosítása alkalmasint az Európa és az Egyesült Államok közötti új megértés része; ennek keretében a puha európai megközelítés párosul az erőfitogtató amerikai fellépéssel. Mások szerint viszont Európának egyszerűen elege lett abból a magatartásból, hogy Damaszkusz az európai államokkal takarózva dacol az amerikai nyomással, amelynek célja külföldi fegyveresek Szíriából Irakba történő beszivárgásának megakadályozása és a militáns csoportoknak nyújtott szíriai támogatás beszüntetése.

Bárhogy is legyen, az amerikai követelések maradéktalan szíriai teljesítése értékes győzelemhez juttatná Washingtont a demokrácia közel-keleti térhódítása érdekében vívott hadjáratban azok után, hogy Irakban fordulópontnak nevezhető parlamenti választásokra került sor január 30-án, a palesztin területeken pedig - Jasszer Arafat halála után - a mérsékelt Mahmúd Abbász került választás útján az elnöki székbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kofi Annan: Szíria vonuljon ki!

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön felszólította Szíriát egy televíziós interjúban, hogy áprilisig vonja ki csapatait Libanonból.

MTI Világ

A szíriai csapatokat március végéig visszavonják

A Libanonban állomásozó szíriai fegyveres erők március végéig befejezik a visszavonulást Libanon keleti részébe, a Bekaa-völgybe, s a szíriai és libanoni katonai vezetés akkor dönti el, meddig maradnak még ott bizonyos létszámú erők - jelentették be hétfőn a szíriai fővárosban.

MTI Világ

Libanon: Szíria nem ki-, hanem csak átvonul

Szíria átcsoportosítja Libanonban állomásoztatott csapatait keletre, a határ térségébe, és nem zárkózik el teljes kivonásuk elől sem - jelentette be Bassár el-Aszad elnök.

MTI Világ

Beláthatatlan fejleményektől tart a szíriai értelmiség

A Libanonban állomásozó szíriai csapatok kivonására szólította fel Bassár el-Aszad elnököt szíriai értelmiségiek egy csoportja, hogy - mint megfogalmazták - el lehessen kerülni bizonyos "veszélyes, beláthatatlan fejleményeket".

MTI Világ

Szíria kész kivonni katonáit Libanonból

Az amerikai és francia nyomástól szorongatott Szíria jelezte, szándékában áll kivonni csapatait a szomszédos Libanonból, de nem közölte, hogy mikor. A libanoni kormány feje úgy vélekedett, hogy destabilizálná hazáját, ha olyan gyors ütemben vonnák ki onnan a szíriai csapatokat, amilyenben az Egyesült Államok követeli.

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

A vírus állította meg a győri kézilabdásokat

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból