szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió pénzügyi csalások elleni harccal foglalkozó hivatala nem talált perdöntő bizonyítékot arra nézve, hogy a Palesztin Hatóságnak nyújtott uniós segélyeket militáns csoportok támogatására vagy Izrael-ellenes propaganda finanszírozására használnák fel - jelentette be csütörtökön az EU-intézmény.

A független Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) nyomozói ugyanakkor továbbra is szükségesnek tartják, hogy a palesztinoknak szánt segélyek pénzügyi biztosítékokat tartalmazzanak.

A vizsgálat 2003 februárjában indult európai parlamenti képviselők vádjai nyomán, amelyek szerint a palesztinoknak 2000 és 2002 közötti időszakban adott EU-segélyeket eltékozolták vagy más célokra használták fel, nevezetesen Izrael-ellenes propagandára vagy terrorizmusra költötték.

"Az ellenőrzés nem talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy fegyveres támadásokat vagy egyéb törvénytelen cselekményeket finanszíroznának az Európai Bizottság pénzügyi támogatásaiból" - hangsúlyozta közleményében az OLAF.

"Mindazonáltal nem zárható ki a Palesztin Hatóság költségvetési és egyéb pénzügyi forrásaival való visszaélés lehetősége azon tény miatt, hogy a Palesztin Hatóság belső és külső könyvvizsgáló képessége még mindig fejletlen" - tette hozzá a fenti megállapításhoz a hivatal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Interjú a palesztin miniszterelnök-helyettessel

További segélyekre van szükségünk - mondja ki kertelés nélkül Nabil Saat (67 éves) veterán palesztin politikus, aki - bár annak idején Arafat bizalmasa volt - a két hete alakult új palesztin kormánynak is oszlopos tagja. Az újdonsült miniszterelnök-helyettes lehetségesnek tartja a szélsőséges Hamász integrálását a Palesztin Hatóságba.