szerző:
MTI

Az iraki hadjáratról, valamint a transzatlanti kapcsolatokról cserél véleményt George Bush szerdán Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnökkel abból az alkalomból, hogy az amerikai elnök- úton a G8-ak skóciai csúcsértekezletére - rövid látogatást tesz Dániában.

A dán fővárosban több ezer ember készül tüntetésre Bush ellen. Ez lesz a magas rangú amerikai vendég első dániai látogatása. Dánia történetében pedig korábban alig volt arra eset, hogy egy külföldi államférfi biztonságának szavatolása végett ilyen széles körű biztonsági intézkedéseket léptessen életbe, és több mint kétezer rendőrt mozgósítsanak.

A legnagyobb tiltakozást Bush szálláshelye, a Fredensborg-palota előtt tartják. Arne Lund, a fő szervező kijelentette, hogy az amerikai elnököt itt nem látják szívesen. A nagyközönség számára egyébként megnyitott palotát most teljesen elszigetelték a külvilágtól. Tüntetést terveznek az iraki háború ellen szerdán az Egyesült Államok nagykövetsége előtt is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

A G8 "fegyverekkel önti el" a fejlődő országokat

A fejlődő térség szegénységének csökkentésére, stabilitásának megteremtésére és emberi jogi helyzetének javítására tett saját vállalásaikat ássák alá a leggazdagabb országok azzal, hogy "felelőtlen módon" fegyvereket exportálnak a világ legszegényebb, konfliktusoktól leginkább sújtott országaiba - áll az Amnesty International szerdán Londonban kiadott jelentésében.

Vélemények

Bush kudarca a G8-on

Bár több állam, köztük Franciaország elutasította a világ hét legfejlettebb országa és Oroszország (G8) legutóbbi csúcstalálkozóján az amerikai elnök javaslatát, hogy a NATO vállaljon részt az iraki rendezésben, ez testhez álló feladat lenne a NATO számára. Már hosszú ideje az a jelszavam, hogy a szervezet vagy bővítse a hatáskörét, vagy szálljon ki az üzletből. A kezdetektől támogattam, hogy a NATO avatkozzon be Boszniában, Koszovóban és Afganisztánban is. Bush javaslatával a G8-as csúcstalálkozón az volt a baj, hogy túl későn érkezett. Mire előállt vele, az álláspontok annyira megmerevedtek, hogy az USA nem tudta eljátszani hagyományos vezető szerepét a NATO-n belül. A Bush-kormányzat rájött ugyan, hogy a szervezet óriási segítséget nyújthat Irakban, de addigra annyira megromlottak már a kapcsolatok, hogy csupán egy töredékét kaphatta volna meg annak, amit akart. De még ezt sem tudta megszerezni. Pedig Afganisztán amerikai megszállása után a britek, a franciák és a németek is javasolták a NATO segítségét. De Tommy Franks tábornok és Donald Rumsfeld védelmi miniszter visszautasította az ajánlkozást. A szeptember 11-e utáni korszak tehát rendkívül rosszul kezdődött. És mire elérkeztünk Irakhoz, az atlanti szövetségben már túl nagy lett a megosztottság.

MTI Világ

Meglökdösték Laura Busht

Tüntetők taszigálták és zavarták meg hangos kiabálásukkal az amerikai elnök feleségét, Laura Busht vasárnap Jeruzsálemben, amikor meglátogatta a Siratófalat, majd az izraeli-palesztin konfliktus gyújtópontjában álló Szikla-mecsetet.

MTI Világ

Elkezdődött a G8-csúcs - összecsapások

A világ hét vezető hatalma és Oroszország vezetői a skóciai Gleneaglesben szerdától péntekig igyekeznek egyezségre jutni a földkerekség legszegényebb térségeinek megsegítéséről. A találkozóra szintén készülő anarchista csoportok rendbontását követően hatvan embert vettek őtizetbe.

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Ez a jövő? Jön a nemzeti húsgalambprogram

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

A konzervatív választóknak nagyon nem tetszik a Brexit-megállapodás

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól