szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A palesztin biztonsági erők és több ezer, örömmámorban úszó palesztin hétfőre virradó éjszaka behatolt a Gázai övezeti kiürített zsidó telepekre, ahol az izraeli hadsereg befejezte a Mahmúd Abbász palesztin elnök által "győzelemnek" minősített kivonulást.

Az izraeli katonák bezárják a az övezetet Izrael-
től elválasztó kaput. Gázából azóta rakétával lőt-
ték
 Izraelt.
© AP

Elhagyta a Gázai övezetet az utolsó izraeli katona hétfő hajnalban, ezzel befejeződött a 38 éves izraeli katonai kormányzásnak véget vető történelmi kivonulás.

Aviv Kohavi dandártábornok, a Gázai övezet parancsnoka terepjárójával közép-európai idő szerint 5 óra 50-kor hajtott át az átkelőn. Ezután földgyaluk betontömböket és homokkupacokat toltak a Gus Katif kiürített teleptömbből Izraelbe vezető főútvonalra, lezárva az átkelőt.

A palesztin rendvédelmi erők behatoltak mind a 21 telepre, közöttük a Gázai övezet déli részén fekvő Gus Katif-i teleptömb tizenöt telepére. Neve Dekalímban a volt izraeli főhadiszállás épületére felvonták a palesztin zászlót.

"Azt kell mondanunk, hogy ez olyan örömnap, amilyet a palesztin nép egy évszázada nem látott" - jelentette ki újságírók előtt Mahmúd Abbász Gázában.

"Sok munka van még hátra, de ez nem vesz el semmit a győzelemből. Látjuk az izraeli katonákat, a harckocsikat és a katonai járműveket elhagyni földünket, az izraeli zászlót levonva és helyette mindörökre felvonva a palesztin lobogót" - tette hozzá a palesztin vezető.

Mahmúd Abbász fontos és történelmi lépésnek nevezte az izraeli kivonulást, ugyanakkor hangsúlyozta, meg kell oldani a határátkelők, közöttük a palesztin terület és Egyiptom között fekvő rafahi átkelő kérdését, "hogy a Gázai övezet ne váljék egy nagy börtönné".

A palesztin biztonsági erők kordona ellenére több ezer bámészkodó behatolt a telepekre. A Hamász fejüket zöld szalaggal övező aktivistáinak szintén sikerült utat törni a tömegben.

Kfar-Daromban az izraeli katonák kivonulása után több száz palesztin fiatal kifosztotta az elhagyott telep zsinagógáját. Betörték az üres épület ablakait, felgyújtották az előtte álló pálmafákat, többen felmásztak a tetőre és azt kiáltozták: "Allah Akbár" (Allah a legnagyobb). A palesztinok több telepen, így a Gázai övezet déli részén fekvő Moragban is felgyújtották a zsinagógát. Az izraeli kormány vasárnapi ülésén döntött úgy, hogy nem rombolják le a kirürített telepek zsinagógáit. Mahmúd Abbász hétfőn közölte, a zsinagógákat a többi épülethez hasonlóan lerombolják.

Gáza városának utcáin szórványos lövésekkel ünnepelték a kivonulást, míg a televízió hazafias dalokat sugárzott. A palesztin erők rögtön azután kezdték meg a bevonulást, hogy az izraeli katonák parancsot kaptak a kivonulásra. Egy mintegy száz izraeli katonai járműből álló menetoszlop hétfő hajnalban a kiszufimi átkelőnél izraeli területre lépett.

Az izraeli hadsereg által lerombolt telepekre a tervek szerint a palesztin biztonsági erők 7000 tagját vonultatják fel. A telepekről augusztusban több mint 8000 izraeli telepest költöztettek ki. Az izraeli kormány vasárnap rendeletben vetett véget a Gázai övezet katonai közigazgatásának, azaz a terület katonai ellenőrzésének. A hadsereg a palesztinok lakta övezet 1967-es megszállása óta látta el ezt a feladatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gázai övezet: a legnagyobb település már kiürítve

Az izraeli biztonsági erők csütörtök estére befejezték a Gázai övezetben található legnagyobb és az egyik leginkább ellenálló zsidó kolónia, Neve Dekalim kiürítését - közölték izraeli tisztségviselők.

hvg.hu Világ

Egy volt gázai gazda keservei

Jichák Emergi a gázai övezet egyik legvirágzóbb mezőgazdasági településén, Ganei Tálban élt a múlt hétig. A falu egyik legsikeresebb gazdájaként számos melegháza volt. Shiri Zsuzsa újságíró a hvg.hu számára interjút készített az életét kényszerűségből újra kezdő gazdával.

MTI Világ

Gáza: közel a befejezéshez a kiürítés

Az izraeli biztonsági erők befejezték pénteken Gadid gázai övezeti zsidó telep kiürítését, így a hadsereg eddig 18-at ürített ki a gázai övezeti 21 telep közül.

Hét nap

ERŐSZAK GÁZA UTÁN

Palesztin öngyilkos merénylő robbantotta fel magát vasárnap a dél-izraeli Beérsevában egy buszállomáson, súlyosan...

Világ

A gázai kitelepítés képei

Keddig befejeződik a 8000 zsidó telepes kiköltöztetése Gázából, a hadsereg egységei már a házakat bontják – a Palesztin Hatóság egyetértésével. A kényszerexodus olykor szívszorító jelenetei sem tudják feledtetni: másfél millió palesztin most új életlehetőséget kap. Remélhetőleg ebből nem a terror hívei fognak hasznot húzni. Beszámoló a kiürítésekről.

MTI Világ

Gázából lőtték rakétával Izraelt

Palesztin szélsőségesek által kilőtt Kasszám-rakéta csapódott be hétfőn a dél-izraeli Szderót városában, közvetlen azután, hogy az utolsó izraeli katona is elhagyta a közeli Gázai övezetet.

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

A járványban az államé lett a Zuglói Filharmónia

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Matolcsy: Magyarország három háborút vívott 2020-ban

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós