szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hacsak valami gyors beavatkozás nem történik, a palesztin kormány napok alatt fizetésképtelenné válik. Az Egyesült Államok a Hamásztól Izrael létét elismerő politikai nyilatkozatot vár, és Izrael – az anarchikus állapotokra hivatkozva - visszatartja a palesztinokat megillető havi 50 millió dolláros áfát és vámilletékeket. Izrael ezzel megnyitotta a pokol kapuit – fenyegetőzött a Hamász ciszjordániai szóvivője.

Zambart: "El kellene kezdenünk a bizalomépítést"
A Hamász győzelme nyomán kialakult pénzügyi helyzetről a Kecskemétről elszármazott, 80 éves Moshe Zambart, az izraeli Nemzeti Bank nyugalmazott elnöke adott interjút a hvg.hu-nak.
Részletekért kattintson!
Bonyolítja a helyzetet, hogy még szó sem volt a Hamász győzelméről, amikor a donorok tavaly decemberben befagyasztottak 60 millió dollárnyi közvetlen segélyt, büntetésképpen, amiért a Palesztin Hatóság se szó se beszéd, 50 százalékkal felemelte a közhivatalnokok fizetését, és ezzel a 2006-os költségvetés tervezett hiánya 600 millió dollárról 700 millióra nőtt. Pedig a külföldi segélyek a deficitnek nem egészen felét fedezik.  A külföldi donorok - az USA és az EU elsősorban – évi 1 milliárd dolláros segélyüket a palesztin költségvetés szerkezeti reformjához akarták kötni. A terv most füstbe ment.

A Palesztin Hatóság ügyvivő pénzügyminisztere szerint a kincstár február 11-ig még valahogy elboldogul, de ha addig nem folyik be pénz valahonnan, megbénul a kormányzati munka, a közalkalmazottak januári bérét sem tudják kifizetni. Márpedig 140 ezer emberről van szó, köztük 34 ezer tanár, 9 ezer orvos, és 58 ezer biztonsági ember fizetéséről Ők biztosítják  a 3,68 milliós lakosság egyötödnek megélhetését. Sokatmondó, és jórészt magyarázza a Hamász győzelmét, hogy a Palesztin Hatóság – saját hivatalos adatai szerint – 1993 és 2004 között 11,3 milliárd dollár segélyhez jutott, ennek ellenére az autonóm területeken óriási a nyomor, 22 százalékos a munkanélküliség (a gázai övezetben 50 százalékos), a lakosság fele a szegénységi küszöb alatt él.

Tavaly a Nyugat egymilliárd dollár körüli éves segélyét az arab országokból érkezett 670 millió dollár egészítette ki. Brüsszel, Washington, illetve Jeruzsálem most igyekszik összehangolni politikáját a következő két-három átmeneti hónapra, a Hamász kormány ugyanis április előtt aligha tud megalakulni.   Az EU – amely évente 600 milliós segítséget ad - kész az ügyvivő Fatah kormánynak átutalni a segélyeket, azután majd dönt, attól függően, mit határoz a megalakuló Hamász kormány.  Az USA viszont addig semmit sem folyósít, amíg a Hamász nem teszi meg a politikai gesztust, azaz nem ismeri el Izrael létét. Addig terrorszervezetként kezeli. Közben viszont bíztatja Izraelt a káosz elmérgesedését megelőzendő, folyósítsa a palesztinoknak havonta járó 50 millió dollárt.

A Hamásztól ellentmondó reagálások érkeznek. Iszmáil Hanija gázai Hamász-vezető igyekezett megnyugtatni a nyugati donorokat, a külföldi pénzeket kizárólag fizetésekre, napi kiadásokra, illetve az infrastruktúra javítására fogják költeni. Más vezetők viszont elutasították a nyugatiak feltételeit, mondván: azok csak Izraelnek kedveznek. A Hamász eddigi politikáját fogja követni – jelentette ki ellentmondást nem tűrően Abu Marzuk, Hamász-vezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!