szerző:
MTI

A Sihán című jordániai hetilap három karikatúrát vett át abból a tizenkettőből, amelyek eredetileg a Jyllands-Posten című dán lapban jelentek meg, köztük azt, amelyen a próféta egy bombát visel a fején turbán gyanánt. Franciaország főrabbija osztja a muzulmánok felháborodását a megjelent gúnyrajzok miatt.

A Sihán című jordániai hetilapban a Mohamed-karikatúrák mellett egy cikk olvasható "Iszlám intifáda válaszul az iszlám elleni támadásra" címmel, amelyben a támadás szó mindenütt idézőjelek között szerepel. A főszerkesztő vezércikket is közölt "Világ muzulmánjai, legyetek észnél!" címmel, feltéve a kérdést: "Mi az, ami súlyosabb előítéleteket kelt az iszlámmal szemben - ezek a karikatúrák vagy az a túszejtő, aki kamerák előtt vágja el áldozata nyakát, netán az a kamikáze, aki Ammánban felrobbantja magát egy esküvőn?"

A hetilap főszerkesztője azt nyilatkozta: önszántából közölte a karikatúrákat, hogy az emberek tudják, mi ellen tiltakoznak.

Két fegyveres palesztin szervezet azzal fenyegetőzött, hogy minden dánt, franciát, németet vagy norvégot célba vesz a Gázai övezetben és Ciszjordániában, miután ezeknek az országoknak az újságjaiban jelentek meg a karikatúrák Mohamed prófétáról, akinek ábrázolását az iszlám tiltja. A norvég kormány a fenyegetések nyomán úgy döntött, hogy bezárja ciszjordániai képviseletét.

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a MENA egyiptomi hírügynökségnek nyilatkozva arra figyelmeztetett, hogy ha további európai lapok is közlik a Mohamed-karikatúrákat, az veszedelmes következményekhez fog vezetni, felszítja az érzelmeket a muzulmán világban és az európai muzulmán közösségek körében. Mubarak úgy vélekedett, hogy mindebből végül a szélsőséges erők és a terroristák húzhatnak hasznot, mert a botrányt ürügyként használhatják fel akcióikhoz.

Főrabbi osztja a muzulmán felháborodást

A franciaországi főrabbi osztja a muzulmánok felháborodását a dán gúnyrajzok miatt. Joseph Sitruk csütörtökön Dominique de Villepin francia kormányfővel folytatott beszélgetés során hangoztatta, hogy helytelennek tartja a karikatúrák megjelentetését. Emlékeztetett arra, hogy annak idején egyike volt az első vallási vezetőknek, akik szót emeltek Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmje ellen, amelyben sértő szavakkal beszélnek Jézusról keresztény hite miatt.

A zsidó vallási vezető hasonlóképpen felemelte szavát a Korán-ellenes megnyilatkozások ellen, például Salman Rushdie Sátáni versek című művének megjelenése alkalmából. 

Nem nyerhet senki semmit azzal, ha becsmérli a vallást, megalázza vagy gúnyrajzokat készít. Ez az intellektuális tisztesség és a tisztelet hiányát mutatja - hangoztatta Sitruk. A főrabbi szerint a szatíra határa ott húzódik, ahol mások provokálása, megvetése elkezdődik. A karikírozás joga nem határtalan.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

KARIKATÚRAHÁBORÚ

Szinte vallásháború robbant ki a muszlim világ és Dánia, illetve Norvégia között, miután a Jyllands-Posten című...

MTI Világ

A Mohamed-karikatúrák miatt nem utazik a dán főkülügyér

Elhalasztotta afrikai útját egy dán lapban megjelent, Mohamed prófétáról készült karikatúrák kiváltotta diplomáciai válság miatt Per Stig Moeller dán külügyminiszter – közölte szerdán este a koppenhágai külügyminisztérium.

MTI Világ

Meghátrált a Mohamed-karikatúrát közlő újság

A Mohamed prófétáról készített szatirikus rajzokat közlő dán lap főszerkesztője mai nyilatkozatában azt mondta: elvesztették a véleményszabadságért folytatott harcot. Az Arab Liga tagállamainak belügyminiszterei kedden felszólították a dániai kormányt, hogy büntesse meg keményen a karikatúrák készítőit. Eközben bombariadó miatt kiürítették az egyik érintett dániai napilap székhelyét, valamint szerkesztőségét.

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Gázrobbanás volt egy tbiliszi lakóházban, legalább hárman meghaltak

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Böjte Csabával fog imádkozni Ferenc pápa Csíksomlyón

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Hetekig szinte egy helyben állt, most gyengülni kezdett a forint

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

A forgalommal szemben menekülve próbálta lerázni a rendőröket egy német audis Budapesten

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország

Kosárlabda-Eb-t rendezne Magyarország