szerző:
euractiv.hu
Tetszett a cikk?

Világviszonylatban összehangolják a műszaki szabványokat annak érdekében, hogy minimalizálják a gépkocsik légkondicionáló berendezéséből elszivárgó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Ezt egy ausztriai vásáron együtt jelentették be a napokban európai és amerikai illetékesek. Brüsszel már többször kinyilvánította, hogy kész határozott lépéseket tenni a gépkocsik légkondicionáló berendezéseiből származó, fluortartalmú gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

A meghatározott ütemterv szerint 2017-ig fokozatosan csökkenteni kell a káros gázok kibocsátását, 2008-tól pedig már eleve nem is lehet olyan légkondiciónálóval autót forgalmazni Európában, amely nem teljesíti a legszigorúbb szabványok előírásait. Az új, SAE-J-2763 nevet viselő standard kidolgozása már megkezdődött.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Panoráma Tech

Az óceánok fontos szerepet játszanak az üvegházhatás fékentartásában

Dél-Kaliforniai óceánkutatók 10 éves hosszú távú megfigyelése szerint a világ óceánjainak táplálékláncában az eddigi hiedelemmel ellentétben alapvető szerepe van a levegő nitrogénjének. A jó hír az, hogy az óceánok jelentős mennyiségű széndioxidot nyelnek el, s ezzel az üvegházhatást csökkentve lassítják a globális felmelegedést.

Társadalom

Üvegházhatás

Az eddigi legnagyobb budapesti kenderültetvény gondozásáért vették a múlt hét végén előzetes letartóztatásba Farkas Péter olimpiai bajnok birkózót. A rendőrök azt sejtik, az egykori élsportoló - aki a gyanú szerint családi vállalkozásban termesztett marihuánát - csak csavar a szervezett bűnözés gépezetében.

hvg.hu Tech

Milyen klímaváltozást hoz az üvegházhatás?

A Science magazin 125. évfordulójának alkalmából cikksorozatot közöl, amelyben a tudomány és a technika legizgalmasabb kérdéseit boncolgatják. Ezekből a témákból szemezgettünk nyári sorozatunkhoz, amelynek legújabb darabja az üvegházhatás következményeit taglalja.

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Enyhül a norvég járványszigor: már öten is összegyűlhetnek egy lakásban

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Új kapcsoló az Instagramon: a felhasználó dönthet, akarja-e látni a lájkolásokat

Odaveszett a fagy miatt a kajszitermés nagy része

Odaveszett a fagy miatt a kajszitermés nagy része