szerző:
MTI

„Magyarország nem akar hazugságrendszerben élni” címmel közölt interjút Orbán Viktorral keddi számában a Die Welt.

A konzervatív német újság bevezető szövegében azt hangoztatta, hogy a 43 éves ellenzéki politikus igyekszik politikai tőkét kovácsolni Gyurcsány Ferenc szeptember közepén nyilvánosságra került „hazugságbeszédéből”. A Die Welt emlékeztetett: a miniszterelnök beismerte, hogy tudatosan becsapta a választókat az ország költségvetési helyzetével kapcsolatban.

Orbán Viktor az interjúban hangsúlyozta, hogy politikusként még soha nem hazudott. Egy politikus számára ez jelenti az egyetlen alapot ahhoz, hogy a közéletben maradhasson. A választók, illetve a közvélemény félrevezetése olyan dolog, amit soha nem lehet elfelejteni - jelentette ki.

Orbán Viktor cáfolta, hogy 1998-ban, amikor miniszterelnökké választották, ígéretet tett volna az orvosok bérének 400 százalékos emelésére. Ezt csak a baloldal állítja - hangoztatta, hozzátéve, hogy ilyet soha nem mondott. Szavai szerint a baloldal tett és ígért meg mindent annak érdekében, hogy hatalomra kerüljön.

A Die Welt újságírója az ellenzék vezetőjét emlékeztette arra, hogy a legutóbbi választási kampány során ő maga is sokat ígért, egyebek között tizennegyedik havi nyugdíjat, továbbá a társadalombiztosítás csökkentését. Orbán Viktor kijelentette: pártja megfelelő programmal rendelkezett a költségvetési válság leküzdésére. E program alapján képesek lettek volna arra, hogy minden ígéretüket valóra váltsák.

A továbbiakban Orbán Viktor annak a nézetnek adott hangot, hogy a Fidesz magatartása az egyetlen demokratikus magatartás, amely a jelenlegi körülmények között lehetséges. Emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök beismerte, szándékosan félrevezette a lakosságot. Az adatok meghamisításával, trükkök százaival azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy a magyar gazdaságban minden rendben van - jelentette ki Orbán Viktor, hangoztatva, hogy ez bűncselekmény, s pártja ezért fordult a legfelsőbb ügyészséghez. Ilyen cselekedetek után egy miniszterelnök egyetlen nyugati demokráciában sem maradhatna hatalmon - hangsúlyozta. Mivel Gyurcsány Ferenc nem hajlandó lemondani, s mi ezt nem fogadjuk el, egyetlen lehetőségünk, hogy többé nem hallgatjuk meg őt - indokolta a Fidesz vezetője a párt képviselőinek azon magatartását, hogy a kormányfő felszólalásakor elhagyják a parlament üléstermét.

Az ellenzék vezetője meggyőződésének adott hangot, miszerint Gyurcsány le fog mondani. „Le kell mondania” - jelentette ki, hangoztatva, hogy ez nem politikai, hanem erkölcsi kérdés.

Orbán Viktor szerint Magyarországnak egy technokrata kormányra van szüksége, nem pedig olyan új kormányra, amelyet az ellenzék állít fel. „Mindig mondtam, hogy nem törekszem kormányhatalomra a lakosság egyértelmű mandátuma nélkül” - hangsúlyozta, utalva arra, hogy új választások kiírása jelenleg nincs napirenden.

Az 1956-os megemlékezésekről szólva a Fidesz vezetője hangsúlyozta: az 1956-os forradalomnak egyetlen, rendkívül világos üzenete volt, mégpedig az, hogy nem akarunk hazugságokkal élni. Ez volt az 56-os felkelők fő jelszava, s ez érvényes a mai Magyarországra is - fogalmazott.

Arra a kérdésre, valóban úgy gondolja-e, hogy a mai válság összehasonlítható 1956-tal, Orbán kijelentette: „Én az emberek érzéseiről beszélek. A magyarok nem akarnak egy olyan rendszerben élni, amely hazugságokon alapul. Az emberek egy tiszta és átlátható politikát akarnak.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Világ

Az utolsó interjú a meggyilkolt orosz újságírónővel - exkluzív

A szombaton meggyilkolt Anna Politkovszkaja halála előtt alig másfél órával a Kavkazszkij Uzel orosz internetes hírportál tudósítójának adott telefoninterjújában Ramzan Kadirov pályafutásának jövőjéről és arról a viharos sebességű építkezésről fejtette ki véleményét, amely a csecsen kormányfő születésnapja előtt bontakozott ki Oroszország e nyugtalan vidékén. Kadirov október 5-én töltötte be harmincadik életévét – vagyis elérte azt a kort, amely Csecsenföld alkotmánya értelmében az elnöki tisztség feltétele.

Gyurcsány-ügy

Exkluzív interjú Orbán Viktorral a nagygyűlés előtt

Mire készül Orbán Viktor? Az ellenzék vezérét faggattuk terveiről, helyzetértékeléséről a Kossuth térre hirdetett tömegdemonstrációt megelőző órákban. A hamis illúziók keltésének vége – ő is tudja, hogy súlyos válsággal néz szembe az ország, már ő sem emleget adómérséklést, legalábbis rövid távon nem. 2007 a megszorítások, de egyben a reform kidolgozásának, az erkölcsi megtisztulásnak, a bizalom helyreállításának éve is lehet; Gyurcsánynak viszont ehhez le kell lépnie a politika színpadáról – vallja Orbán Viktor.

Huawei telefonja van? Készüljön, ezek a mobilok kapják meg a Huawei új felületét

Huawei telefonja van? Készüljön, ezek a mobilok kapják meg a Huawei új felületét

Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek

Ötszázmilliárd forintra lenne szüksége a magyar egészségügynek

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Renault Twingóból is hamarosan itt a full elektromos

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Az ELTE kutatói beszálltak a rákos áttétekkel vívott harcba

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Bújtatott reklámmal bombázzák a tiniket egy magyar websorozatban

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista

Radar360: Orbánt kitennék, Greta aggódik, Trump optimista