szerző:
MTI

Egy svájci lap szerint „hideg polgárháború” uralkodik Magyarországon, a Financial Times kiemelte, hogy a tegnapi budapesti események erősítik a közép-európai jelenségekkel kapcsolatos EU-aggodalmakat, míg orosz lapok szerint a magyarok ismétlik a múltat.

Zavargások a fővárosban október 23-án
© AP
Neue Zürcher Zeitung: Hideg polgárháború uralkodik Magyarországon a svájci napilap budapesti tudósítója szerint. A konzervatív napilap kedden első oldalán közölt fényképes tudósítást Zavargások Budapesten a magyar emléknapon címmel. A cikk írója felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon összességében hideg polgárháború uralkodik. Hozzáfűzte: Európában egyetlen társadalom sem olyannyira fundamentálisan megosztott, mint a magyar.

A tudósító arra hivatkozott, hogy maró élességgel bontakozott ki a viszály azzal kapcsolatban, kit „illet” 1956 örökségének eszmei kezelése. Úgy magyarázta, innen és onnan is hiányzik a készség arra, hogy a másik oldalt demokratikus partnerként ismerjék el. Az ellenséggel való szóba állást - mivel ellenségről, nem pedig politikai ellenfélről van szó - a gyengeség, sőt az árulás jelének tekintik. Érdemi érvelést alig hallani. És minden, ami az ellenségtől származik, látatlanul is rossz. Jelenleg úgy tűnik, hogy Magyarország úton van az elszomorító és potenciálisan veszélyes balkanizálódás felé - állapította meg a szerző.

Aligha lesz megvalósítható a békés polgári társadalom kiépítése, amíg a társadalom jó része úgy véli, hogy sem az 1956-os forradalomban, sem pedig az 1989-es fordulatban nem teremtettek valóban szabad és demokratikus államot. A legszomorúbb pedig az, hogy a mai konfliktus teljességgel beárnyékolja az 1956-os felkelés hőseire való emlékezést - véli a cikk írója.

Financial Times: A budapesti zavargások csak tovább erősítik a közép-európai politikai fejleményekkel kapcsolatos EU-aggodalmakat, az uniónak ugyanakkor vannak hathatós válaszeszközei arra az esetre, ha ezekben az országokban veszélybe kerülne a demokrácia - írta keddi elemzésében a Financial Times.

A vezető londoni üzleti napilap külpolitikai publicistája szerint az 1956-os magyarországi felkelésről szóló megemlékezésnek komoly, ünnepélyes pillanatnak kellene lennie Európában. A budapesti megemlékezések a kormányellenes tüntetők és a rendőrség utcai harcává degenerálódtak - áll az írásban.

A Financial Times szerint a magyarországi politikai helyzetben benne van mindaz az ostobaság és baljóslat, amely most már a Közép-Európáról alkotott kép egészét fenyegeti. A világmédia boldogan fogadta azt a kiszivárogtatott hangfelvételt, amelyen Gyurcsány Ferenc elismeri, hogy az újjáválasztás érdekében „hazudtunk reggel, délben és este”. Az ezt követő, erőszakba torkolló budapesti demonstrációk már kevésbé voltak szórakoztatóak; rövid ideig úgy tűnt, hogy a magyar kormány bele is bukhat a zavargásokba, márpedig az ilyesmi idegen a nyugodt, stabil Európai Uniótól.

Az elemzés szerint nincs igazuk azoknak, akik azon lamentálnak, hogy az EU-nak kevés cselekvési lehetősége van a közép-európai országokkal szemben. Ha ezekben az országokban a demokratikus intézményrendszert és az emberi jogokat érné valós fenyegetés, az uniónak minden törvényi és erkölcsi joga meglenne például a milliárdos pénzügyi segélyek visszatartásához, sőt szélsőséges esetben a szavazati jogot is meg lehet vonni attól az országtól, amely ténylegesen letéved a demokratikus ösvényről.

Tüntetők az utcákon: barikádok, gumilövedékek és vízágyú (Oldaltörés)

Rendőri készültség
© AP
Moszkvai lapok: A magyarok ismétlik a múltat, Jubileum különleges akcióval, A budapesti utcákon újra barikádokat emelnek, A rendőrség gumilövedékekkel fogadta tüntetőket - ilyen címeket adtak egyes moszkvai lapok az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának budapesti ünnepléséről szóló keddi tudósításaiknak.

A megemlékezések a magyar ellenzék tömeges megmozdulásaival párosultak. A tüntetők a szocialista kormány lemondását követelték, amelyet az egykori „szovjetbarát, nemzetáruló” rendszerhez, a „kommunista hódítókhoz” hasonlítottak - jelentette a független Kommerszant, 80-100 ezer budapesti tüntetőről adva számot.

A Nyezaviszimaja Gazeta szerint az ünneplés „nélkülözte az oroszellenes színezetet”. Sólyom László magyar államfő szemlátomást betartotta azt a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek tett ígéretét, hogy „kizárja az oroszellenes felhangokat” az évfordulós megemlékezésekből - írta az orosz elitlap.

Francia lapok: A tüntetők által elindított szovjet harckocsi fényképével illusztrált cikkeikben a francia lapok szinte kizárólag a rendőrökkel lezajlott összecsapásokról írtak az 1956-os forradalom budapesti megemlékezései kapcsán.

Az 1956-os felkelés rossz remake-je Budapesten című írásában a Libération arról számolt be, hogy a hivatalos megemlékezések idején szélsőjobboldali csoportok csaptak össze a rendőrséggel Budapest belvárosában, s hogy a rendőri erők gumilövedékekkel és könnygázzal válaszoltak a tüntetők fellépésére. Eközben az egykori kommunisták utódjának tekintett kormányzó baloldalnak az ünnepséghez való jogát vitató Fidesz külön 10 ezres nagygyűlést tartott. „A rendőrség által szétoszlatott szélsőséges aktivisták útjelző táblákat csavartak ki és feliratokat festettek a nagy zsinagógára” - írta a baloldali újság.

A Le Figaro szerint miközben a külföldi vendégek a legnagyobb nyugalommal vettek részt a hivatalos megemlékezéseken, a parlament felé menetelő több ezer kormányellenes tüntetőt a rendőrség erővel próbálta szétoszlatni.

Cseh lapok: Irigyelhetik a csehek a magyarokat az ő posztkommmunistáikért a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap keddi kommentárja szerint.

Magyarország hétfőn nagyon viharos napot élt meg. A magyarok ezrei ismét, de tán utoljára, kimutatták haragjukat afelett, hogy Gyurcsány Ferenc és Magyar Szocialista Pártja a választás előtti csalás ellenére is hatalmon maradt. Az ellen is tiltakoztak, hogy az 1956-os forradalom évfordulós ünnepségeit az egykori állampárt rendezi, amelynek soraiban még ma is vannak olyanok, akik részt vettek a forradalom eltiprásában. Néhány politikai fogoly a kitüntetések átvételekor pedig elutasította a velük való kézfogást. Mindezt meg lehet érteni - olvasható a lapban.

Ugyanakkor mi csehek, mégis irigyelhetjük a magyarokat az ő posztkommunistáikért. Bár a magyar forradalmárok a kommunistákat és az ÁVH-sokat lámpaoszlopokra akasztották, Gyurcsány nem habozott, hogy az 1956-os forradalmat a „szabadságért vívott forradalomnak” minősítse.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az egekbe szökött a Kobe Bryanthez köthető sportcipők ára

Az egekbe szökött a Kobe Bryanthez köthető sportcipők ára

A világ egyik leghíresebb gitárosa újabban melltartókat tervez

A világ egyik leghíresebb gitárosa újabban melltartókat tervez

Lakhatás: a kormány rásózta a problémát az önkormányzatokra, majd beszólt

Lakhatás: a kormány rásózta a problémát az önkormányzatokra, majd beszólt

Nyissa meg a Facebookot: 2 év ígérgetés után önnél is aktiválták a nyomeltüntetős funkciót

Nyissa meg a Facebookot: 2 év ígérgetés után önnél is aktiválták a nyomeltüntetős funkciót

10 éve mutatták be az első iPadet, a "nagy iPhone-t"

10 éve mutatták be az első iPadet, a "nagy iPhone-t"

Vilmos herceg levelet írt egy miskolci iskolába

Vilmos herceg levelet írt egy miskolci iskolába