szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ellenzi a jobbközép cseh kormány reformterveit a Cseh-Morva Szakszervezetek Konföderációja (CMKOS), ezért június 23-ára országos tiltakozó nagygyűlést hív össze Prágába - jelentette be a legnagyobb cseh szakszervezeti szövetség vezetőségének hét végi ülése után Milan Stech, a CMKOS elnöke.

"A tüntetés törvényes jog a demokráciában, azt nem lehet elvitatni. Kár azonban, hogy tüntetésekkel az államháztartás százmilliárdos hiánya nem csökkenthető. Örökké azonban nem lehet hitelből élni" - reagált a bejelentésre Miloslav Kalousek pénzügyminiszter.

"Nem vitatjuk, hogy szükség van a reformokra, de azokat a kormánynak meg kellene tárgyalni a szakszervezetekkel, s figyelembe kellene vennie azok észrevételeit is" - indokolta a szakszervezeti döntést Stech.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy folytasson a társadalommal párbeszédet és állítsa le ezt a reformot, amely ellentétes az emberek és a gazdaság érdekeivel" - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a szakszervezeti vezetők intéztek a kormányhoz és a parlamenthez. A Mirek Topolánek vezette jobbközép kormány az államháztartás hiányának csökkenése érdekében az egykulcsos személyijövedelem-adó bevezetését és a szociális kiadások lefaragását, valamint az egészségügyi illetékek bevezetését tervezi.

A szakszervezetek szerint nincs ok módosítani a mai adótörvényeket, nincs szükség az adócsökkentésre, hanem meg kell szigorítani az adóbeszedést és be kell indítani a nyugdíjreformot. A kormány várhatóan a jövő szerdán véglegesíti a reformterveit, amelyeket egy csomagban júniusban kíván a képviselőház elé terjeszteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Tovább csökkent a munkanélküliség Csehországban

Csehországban tovább csökkent a munkanélküliség áprilisban: 6,8 százalékra a márciusi 7,3 százalékról. A cseh munkaügyi minisztérium közlése szerint a tízmilliós országban nagyjából 400 ezren voltak állás nélkül.

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Meghalt egy 28 éves orvos, aki részt vett az egyik koronavírus-vakcina klinikai tesztjében

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

Origo: A kormány kötelezővé tenné a maszkviselést sportrendezvényeken is

A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját

A diákok szerint vírus támadta meg az SZFE honlapját