szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hét iszlamista harcos és egy polgári személy vesztette életét tűzpárbajban a legfrissebb értesülések szerint az észak-libanoni Tripoliban, amikor a hadsereg megrohamozott egy lakóházat, amelyben a Fatah al-Iszlám palesztin csoport fegyveresei elsáncolták magukat.

A libanoni hadsereg és a palesztin szélsőségesek közötti összecsapásban összesen tizenegy katona halt meg és tizenkilencen sebesültek meg - közölte egy libanoni katonai szóvivő. A tripoli Mitejn városrészben végrehajtott akcióban a rendvédelmi szervek két másik iszlamista fegyverest őrizetbe vettek.

Nem tudni, pontosan hány fegyveres sáncolta el magát a házban, az első hírek szerint körülbelül tízen voltak. Más palesztin szélsőségesek más városnegyedekben rejtőztek el. Hét libanoni katona a Tripolitól 10 kilométerre délre fekvő Kalamúnban halt meg, amikor iszlamista fegyveresek lesből a menetoszlopukra támadtak. Négy másik katona a Nahr el-Barid menekülttábor környékén történt összecsapásokban vesztette életét - közölte a katonai szóvivő, aki szerint a számok még nem véglegesek.

Tizenkilenc katonát vasárnap délután szállítottak kórházba, többük állapota súlyos. A Fatah al-Iszlám fegyveresei közül nem végleges adatok szerint heten haltak meg. Az al-Kaidával kapcsolatba hozható Fatah al-Iszlám palesztin szervezet fegyveresei vasárnap reggel elfoglalták a libanoni katonák őrposztját a földközi-tengeri ország második legnépesebb városa, Tripoli közelében lévő Nahr el-Barid menekülttábor bejáratánál, megkaparintva a hadsereg néhány járművét.

A libanoni katonaságnál erre erősítést vezényeltek a 30 ezres táborhoz, s ekkor tört ki lövöldözés. A katonai szóvivő vasárnap délutáni közlése szerint a menekülttábor környékén folytatódtak az összecsapások, a hadsereg körülzárta a fegyvereseket. A Fatah al-Iszlám közleményben figyelmeztetett, hogy "megnyithatja a pokol kapuit" Libanonban, és felszólította a hadsereget, kerülje "a provokatív akciókat". A közlemény hitelességét egyelőre nem lehetet ellenőrizni, de a stílusa hasonlított a csoport által korábban közzétett közleményekéhez. Szíria ideiglenesen lezárta két, észak-libanoni határátkelőjét vasárnap a tripoli összecsapások miatt, "a szíriai és a libanoni lakosok biztonságának megőrzése" érdekében - közölte a damaszkuszi belügyminisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Melléklet

Libanoni háború

Izrael szárazföldi, légi és tengeri hadműveletet indított a libanoni Hezbollah ellen, miután július 12-én a síita mozgalom gerillái izraeli területre hatolva megöltek három katonát, kettőt pedig elraboltak. A 34 napig tartó háború során az izraeli hadsereg elfoglalta Dél-Libanont, megölt ötszáz gerillát (a Hezbollah csak 74-et ismert el). A támadásokban 1200 libanoni civil vesztette életét, az infrastruktúrában okozott kár meghaladta a 3,5 milliárd dollárt. A Hezbollah a harcok során 119 izraeli katonát ölt meg, és az izraeli városokra kilőtt több ezer rakéta 44 polgári áldozatot szedett. Az EU több tagországa is aránytalanul túlzónak ítélte, George W. Bush amerikai elnök viszont a terroristák elleni jogos önvédelemnek nevezte az izraeli hadműveletet. Az ellenségeskedésnek az ENSZ augusztus 11-én hozott 1701-es határozata vetett véget, amelynek értelmében a tűzszünet betartására 5 ezerről 15 ezerre emelték a libanoni békefenntartó erők (Unifil) létszámát, a libanoni hadsereg pedig megjelent az ország déli részén. Haszán Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője Izrael felett aratott "stratégiai és történelmi győzelemről" beszélt, míg Ehud Olmert izraeli kormányfő úgy vélte: felszámolták a dél-libanoni "Hezbollah-államot az államban". Izrael szeptemberben megszüntette Libanon légi és tengeri blokádját, ám két elrabolt katonáját nem kapta vissza.

MTI Világ

Olmert, Perec és Haluc a felelős a libanoni háború hibáiért

Ehud Olmert miniszterelnököt, Amír Perec védelmi minisztert és Dan Haluc volt vezérkari főnököt nevezte meg a libanoni háborúban elkövetett "súlyos hibák" fő felelőseinek a konfliktus körülményeit vizsgáló izraeli kormánybizottság elnöke.

Hét nap

Merénylet Libanonban

Utasokat szállító két buszt robbantottak fel kedden a Bejrút melletti Bikfaja keresztény településen, amely a tavaly...

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Firefoxot használ? Frissítse most, gyorsabb lesz a böngészője

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj

Meghalt José Padilla, a híres ibizai dj