szerző:
euractiv.hu

A holland BNN televízió péntek esti műsorában egy gyógyíthatatlan agydaganatos beteg ép veséjéért száll harcba három, szervátültetésre váró beteg. A hágai kormány, a parlament és az Európai Bizottság bírálja a Nagy Donorshow-t, ám Ronald Plasterk sajtóügyi és Ab Klink közegészségügyi miniszter nem tiltja be a programot.

Plasterk miniszter szerint a műsor ízléstelen, de a médiatörvény nem engedélyezi tévéműsorok előzetes betiltását. Klink miniszter úgy véli, hogy a szervadományozási törvény nem ad lehetőséget ilyen jellegű választásra, hiszen a szervek felhasználása a várakozási lista alapján történik, ám ő sem kíván beleavatkozni a tévécsatorna műsorpolitikájába.

A BNN eredeti tervének megfelelően sugározni kívánja a műsort. A 37 éves, beteg Lisa élőben dönthet majd arról, hogy a három igénylő közül kinek adja az egyik veséjét. A nézők sms-ben szavazhatnak arról, hogy ők kit kedvezményeznének. A BNN vezetői elmondásuk szerint abban bíznak, hogy a Nagy Donorshow felhívja a figyelmet arra, milyen kevés a szervadományozó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!