szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai Fed korábbi elnöke, a még mindig befolyásos Alan Greenspan szerint az amerikai törvényhozásnak és az üzleti érdekeltségeknek keresniük kellene a módot az adózás kiszélesítésére és egyszerűsítésére, miközben az adókulcsokat csökkenteni kellene.

 

Egy adópolitikai konferencián Greenspan kifejtette: az adórendszer messzemenően csodált 1986-os felülvizsgálatának gazdaságra gyakorolt jótékony hatásait a különböző adócsökkentések, kedvezmények és változtatások azóta szinte teljesen eltörölték. Greenspan nem hagyott kétséget afelől, hogy véleménye szerint a jelenlegi vállalati adószerkezet nem hatékony, és akadályozza a cégek beruházásait.

A Fed korábbi elnöke szerint az amerikai innováció, amely a kilencvenes években szárnyalt, drámaian lassult. Mint mondta, egyebek között ez is tükröződik a cégek szaporodó részvény-visszavásárlási programjaiban, amelyek azt jelzik, hogy a vállalatok nem hajlandók új beruházásokba fogni. Hangsúlyozta, hogy a kilencvenes évek amerikai termelékenység-növekedésében fő szerepet az játszotta, hogy a csúcstechnológiai termékárak estek, de ez az árcsökkenési folyamat mára erősen lassult.

Egyúttal arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok "fokozatosan egy protekcionista, zárt társadalom" felé halad, és ez - mint mondta - "rendkívül káros lesz az életszínvonalra nézve".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Greenspan megszólalt, a dollár zuhant

Hétfőn kora este napi mélypontra gyengült a dollár az euróhoz képest a bankközi devizapiacon Alan Greenspan, az amerikai jegybank (Fed) előző elnökének arra a várakozására, hogy "néhány évig gyenge lesz a dollár".

MTI Gazdaság

Greenspan szerint az amerikai gazdaság szilárd lábakon áll

Alan Greenspan, az amerikai jegybank (Fed) elnöke a kongresszus közös gazdasági bizottsága előtt tartott beszédében szervezete elkötelezettségét hangoztatta a további fokozatos kamatemelés mellett, és gyakorlatilag eloszlatta azokat az aggodalmakat, hogy az amerikai gazdaság elnyújtott lassulás elé néz.

MTI Világ

Greenspant is érdekelte Rippl-Rónai

A XX. század fordulójának magyar festőművészét bemutató kiállítás nyílt meg az amerikai jegybank, a Federal Reserve washingtoni székházának díszcsarnokában a szövetségi bankrendszer szépművészeti programjának a keretében.