szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Vajdaságban, a Tisza melletti Péterrévén (Backo Petrovo Selo) élő magyar fiatalok fél éve tartó zaklatásáról számolt be a Vajdaság Ma nevű délvidéki hírportál.

Egy szerb fiatalokból álló csoport, amelyben a délszláv térség háborúi alatt Péterrévére menekültek gyermekei a hangadók, már állítólag több mint 20 magyar fiatalt vert, vagy alázott meg. Volt akit arra kényszerítettek, hogy a szerb himnuszt, vagy valamilyen szerb dalt énekeljen hangosan. Ha a magyar gyerekek nem tudták a szöveget, vagy nem vállalták a szerb nyelven történő éneklést, felpofozták őket és néhány nap haladékot kaptak, hogy megtanulják a szerb dalok szövegét.

A csoport rendre magyar fiatalokat szemelt ki. Szórakozóhelyekre rontott be, ahol verekedést provokált. Volt, akinek a lábába vágtak kést, másnak a nyakához helyeztek vágóeszközt. Több esetben üldözőbe vették a szórakozóhelyről hazainduló magyar gyerekeket, s volt rá példa, hogy a gyerekeket védelmező szülő is verést kapott.

A Vajdaság Ma szerint a péterrévei események szenvedői hangsúlyozzák: nincs szó a helyi tősgyökeres magyarok és szerbek közötti jó viszony megromlásáról. A gondokat egy 5-6 tagú, zömében menekült gyerekekből álló bűnbanda okozza.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Százötvenezer eurót adunk a vajdasági toleranciaprogramra

A magyar kormány 150 ezer euróval támogatja a Vajdaságban élő nemzeti közösségek közötti toleranciát elősegítő tartományi kormányprogramot - az erről szóló megállapodást írta alá Újvidéken Gémesi Ferenc, a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Korhecz Tamás vajdasági kormányalelnök, a kisebbségügyi titkárság vezetője.

MTI Világ

Nacionalista üzenetek a vajdasági magyar tankönyv borítóján

Azonnal kivonták a forgalomból a Vajdaságban a frissen megjelent magyar nyelvű középiskolai feladatgyűjteményt, miután a Bunyik Zoltán vezette vajdasági oktatási titkárság (minisztérium) éles hangon tiltakozott amiatt, hogy a kötet borítóján nacionalista üzenetként értelmezhető kifejezések vannak.

MTI Világ

A vajdasági magyar pártok Göncz Kinga segítségét kérik

Telitalálatnak vélte Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke, hogy három vajdasági magyar párt Göncz Kinga magyar külügyminiszterhez fordult a szerbiai - országos kisebbségi önkormányzatokként működő - nemzeti tanácsokra vonatkozó törvény általuk vitatott tervezetével kapcsolatban.

MTI Világ

Megtámadtak egy magyar pártházat a Vajdaságban

Ismeretlen tettesek megtámadták szerdára virradóra a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VDMK) óbecsei székházát, és betörték az épület összes ablakát - közölte szerdán a párt.