szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli zsidók többsége nem hisz abban, hogy a novemberre az egyesült államokbeli Annapolisba tervezett nemzetközi Közel-Kelet-konferencia az izraeliek és a palesztinok közti közeledéshez, majd békés rendezéshez vezet - ez derül ki a Háárec izraeli napilap kedden közzétett közvélemény-kutatásából.

A lakosság 80 százalékát kitevő zsidók közül a megkérdezettek 56 százaléka nem hisz a találkozó sikerében, 39 százalék optimista, 5 százalék nem nyilvánított véleményt. Az izraeli arab kisebbség ellenben derűlátóbb: a felmértek 46 százaléka véli úgy, hogy a találkozó közelítheti egymáshoz az álláspontokat, 37,5 százalék ellenvéleményt hangoztatott. A zsidó lakosság még nagyobb hányada, 77 százaléka szerint Ehud Olmert kormánya túlságosan gyenge ahhoz, hogy békemegállapodást kössön a palesztinokkal.

A felmérés megerősíti, hogy a zsidó többség nem hajlandó engedményeket tenni egy esetleges békemegállapodás olyan kulcskérdéseiben, mint Jeruzsálem hovatartozása vagy az 1948-ban elmenekült palesztinok visszatérése. A megkérdezettek 59 százaléka ellenzi, hogy Izrael kivonuljon Jeruzsálem arab kerületeiből, amit pedig Olmert fontolóra vett. Nyolcvanhét százalék ellenzi akár egyetlen menekült visszatérését Izraelbe, míg 6 százalék kész lenne maximum 100 ezret befogadni, 3 százalék pedig ennél nagyobb számú menekült hazatérésével is egyetértene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hét nap

Izraeli-gázai feszültség

Ellenséges entitásnak nevezte az izraeli biztonsági kabinet a Gázai övezetet a múlt héten, amit a tengerparti sávot...

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

Iván Kristóf: A járványmatematikai modell azt mutatja, hogy a vírus terjedése tetőzött

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

10 év körüli gyermek vezethetett forgalomban egy bobcatet Dabason – videó

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2

Ennyire jó telefont tud csinálni ma a Huawei, csak hát Google nélkül – teszten a Mate X2