szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A franciák normálisnak tartják, hogy a köztársasági elnök annyit keressen, mint a miniszterelnök - jelentette ki szerdán Claude Guéant a francia elnöki hivatal vezetője, miután a nemzetgyűlés előző este megszavazta Nicolas Sarkozy államfő jelenlegi bruttó 8 300 eurós fizetésének 19 300 euróra való emelését.

A 140 százalékos emeléssel párhuzamosan a képviselők jóváhagyták az Elysée-palota éves költségvetésének megháromszorozását. A köztársasági elnök megemelt fizetése 2008-tól a miniszterelnök bruttó 18 700 eurós fizetéséhez igazodik.
 
A francia elnöki hivatal eddig nem tartozott elszámolással költségeiről, az ezer alkalmazott kilencven százalékának a fizetését a minisztériumok illetve különböző cégek fedezték. Ezentúl közvetlenül az Elysée-palota fizeti őket.
 
Az előző államfő, Jacques Chirac elnöki honoráriumát nyugdíján felül vette fel, az új államfő, Sarkozy fizetése az államtitkári fizetéseknek a fele volt.
 
"Átláthatóságot szeretnék. Azt akarom, hogy ezt a franciák tudják. Azt akarom, hogy törvény szabályozza a köztársasági elnök fizetését, nem az én dolgom azt meghatározni" - így indokolta Sarkozy kamerák előtt a nemzetgyűlés által jóváhagyott elnöki költségvetést, amelyet ezentúl a számvevőszék ellenőriz.
 
Az ellenzék nem jelent meg a szavazáson, de a baloldali képviselők a nemzetgyűlés folyosóján a sajtó képviselői előtt fejezték ki nemtetszésüket az intézkedéssel kapcsolatban.
 
A francia köztársasági elnök megemelt fizetése a nyugat-európai vezetők javadalmazásához igazodik. A brit miniszterelnök 15 300 eurót keres havonta, míg az európai rekordot tartó német kancellár 21 300 eurót vihet haza. Angela Merkel viszont maga fizeti személyes költségeit, míg a francia elnöknek mandátuma idején minden kiadását

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!