szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Andrej Lugovoj orosz üzletember csütörtökön Moszkvába kijelentette: ő és családja nukleáris terrorizmus áldozatává vált Londonban egy évvel ezelőtt.

Lugovoj, akit azzal vádolnak Nagy-Britanniában, hogy Londonban polóniummal megölte Alekszandr Litvinyenko volt titkosszolgálati tisztet, sajtóértekezletén nem részletezte, hogy mit ért állításán, s hangsúlyozta: csak arra akart újra rámutatni, hogy semmi köze nincs a gyilkossághoz, Litvinyenkót azok ölték meg, akik őt is veszélyeztették.

Elmondta, éppen egy évvel ezelőtt ő, családtagjai és barátai nukleáris terrorizmus áldozatává váltak. Barátja, Dmitrij Kovtun, szintén vállalkozó, azt is elmondta: sugárfertőzést kapott - szervezetében polóniumot találtak - és gyógykezelésen esett át.
Lugovoj a Litvinyenko-ügyben Nagy-Britanniában folytatott nyomozás adatait ellentmondásosnak nevezte. Úgy vélte, hogy azok mögött a publikációk mögött, amelyek az orosz félt és személy szerint őt azzal vádolják, hogy nem hajlandó együttműködni a brit hatóságokkal, olyan erők állnak, akiknek érdeke az orosz-brit viszony romlása.

Ebben az összefüggésben meg is nevezte Borisz Brerezovszkij Londonban élő orosz milliárdost, és elmondta: ha valami történik vele, az csakis Berezovszkijnak válik hasznára, de ezt sem magyarázta meg. Elismerte azonban, hogy nem fenyegették meg sem őt, sem családtagjait.

"De én nagyon jól ismerem Berezovszkij csavaros észjárását. Annál is inkább, mert nyáron ő figyelmeztetett, hogy veszély fenyeget az orosz titkosszolgálat részéről, és így tovább" - mondta. "Egyébként mindenki, aki valaha bekerült Berezovszkij legközelebbi körébe, vagy meghalt, vagy személyiségként megsemmisítették" - tette hozzá.
   
Ugyanakkor kijelentette, abból, hogy a brit sajtó hírül adta, hogy Litvinyenko a brit titkosszolgálatnak is dolgozott, arra lehet következtetni, hogy "a brit társadalomban akadnak még olyanok, akik az Oroszországgal fenntartott normális kapcsolatok mellett vannak, s ezek azok, akik sorban állnak azért, hogy Oroszországban befektethessék a pénzüket, s ne 5-7, hanem 20-30-100 százalékos jövedelemre tegyenek szert".

Végül egy kérdésre válaszolva elmondta: szerinte Vlagyimir Zsirinovszkij liberális-demokrata pártja 15 százalék körüli eredményt ér el az állami dumába szóló december 2-i választásokon. Lugovoj a szélsőségesen nacionalista párt listájának második helyén indul a választásokon, de a közvélemény-kutatók szerint kétséges, hogy a párt át tudja-e ugrani a 7 százalékos bejutási küszöböt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Világ

Lugovoj: a britek Litvinyenko gyilkosai

A britek ölték meg tavaly novemberben Alekszandr Litvinyenkót, a szovjet majd orosz titkosszolgálatok Londonba menekült egykori tisztjét. Legalábbis ezt állította csütörtökön Moszkvában Andrej Lugovoj, akit Nagy-Britannia hivatalosan is megvádolt a gyilkosság elkövetésével, s akit Moszkva – az alkotmányra hivatkozva - nem hajlandó kiadni Londonnak.

MTI Világ

Lugovoj kész bíróság elé állni

Kész bíróság elé állni Oroszországban Andrej Lugovoj orosz üzletember, akit a brit hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy köze van Alekszandr Litvinyenko Londonban szökött egykori orosz titkos ügynök meggyilkolásához.

Hét nap

Lugovojt vádolják

Londonban hivatalosan is Andrej Lugovoj orosz üzletembert vádolják azzal, hogy megmérgezte Alekszandr Litvinyenkót, a...