szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy negyven ember - túlnyomórészt szomáliai - vesztette életét a héten az Ádeni-öbölben egy sikertelen átkelési kísérletben.

A szerencsétlenül járt emberek a jemeni partok felé tartottak, de felborult az őket szállító rozoga lélekvesztő, és vízbe fulladtak. Kilencven társuk szerencsésen elérte ugyanakkor Jemen déli partjait - feltehetőleg egy másik vízi jármű fedélzetén, de pontosan nem lehet tudni.

Szomáliaiak tömegei kísérlik meg a kockázatos átkelést az utóbbi időkben, hogy elmeneküljenek a hazájukban dúló véres harcok elől. (Az ENSZ által is támogatott ideiglenes kormány vív élethalálharcot az afrikai országban iszlamista fegyveresekkel.) Az átkelést szervező embercsempészek gyakran cserben hagyják a menekülőket, sőt az is előfordul, hogy megtámadják, kifosztják, majd az öböl cápaveszélyes vízébe hajítják őket. A csempészek által használt silány vízi alkalmatosságokat gyakran éri baleset az öböl vizein.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának hivatala szerint az idén már több mint tízezer menekült érkezett Jemenbe az Ádeni-öblön át. 439 bevándorolni szándékozó vesztette életét, 489 pedig eltűnt az átkelés közben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Rendkívüli állapot Szomáliában

Három hónapos rendkívüli állapotot rendelt el a szomáliai parlament szombaton azzal a céllal, hogy helyreálljon az ország biztonsága a kormányellenes iszlamista lázadók leverésével végződő többhetes harcok után.

MTI Világ

Még mindig nagy a káosz Szomáliában

Szemtanúk szerint legkevesebb négyen meghaltak, hatan pedig megsebesültek hétfőn Mogadishuban az etióp katonák támogatásával fellépő szomáliai kormányerők és a civil lakosság közötti tűzharcban.

MTI Világ

Heves harcok és meggyalázott holttestek Szomáliában

Heves harcok törtek ki szerda reggel Szomália fővárosában, Mogadishuban azt követően, hogy a kelet-afrikai ország iszlamista felkelői támadást intéztek a térségben állomásozó etióp hadsereg főhadiszállása ellen, illetve hogy a szomáliai biztonsági erők hadműveletet indítottak az iszlamista milíciák ellen.

MTI Világ

Folytatódnak a harcok Szomáliában

Tüzérségi tűz döreje hallatszott szombaton Szomália fővárosában, Mogadishuban, ahol a harmadik egymást követő napon is folytatódtak a harcok.