szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vádat emeltek Bernard Kerik volt New York-i rendőrfőnök ellen pénteken egyebek között csalás, adócsalás, nyomozás akadályozása és az amerikai kormány félrevezetése címén.

Bernard Kerik korábban Amerika hőse, a terrorellenes küzdelem jelképe volt: a 2001. szeptember 11-i támadások idején ő vezette a New York-i rendőrséget és nagy hírnevet szerzett a mentési munkálatok szakszerű irányításával.

A vádemelés érzékenyen érintheti a legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester kampányát, hiszen annak idején ő nevezte ki Keriket rendőrfőnökké, ráadásul hivatali idejük lejárta után üzleti partnerek is voltak.

George Bush amerikai elnök 2004-ben Keriket jelölte belbiztonsági miniszternek. Ő azonban visszaadta a megbízatást, mert kiderült, hogy házvezetőnője illegális bevándorló, akit feketén alkalmazott.

Az 52 éves Bernard Kerik ellen 16 pontban emelt vádat a szövetségi hatóság. Különböző pénzügyi visszaéléseket követett el, jogtalanul folyamodott adóvisszatérítésért, hamis adatokat közölt egy kölcsönigényléskor. Ezenkívül egy korrupciós, továbbá egy törvényellenes telefonos lehallgatási ügybe keveredett.

Kerik 2001-ben sokat mutatkozott a polgármester oldalán, így irányult rá a figyelem. Giuliani csütörtökön, miután bizonyossá vált a vádemelés híre, egy iowai kampányrendezvényen sietett leszögezni: Kerik korábbi patronálása "tévedés" volt a részéről. Mint mondta, hibázott, hogy nem világította át kellőképpen, s ezért vállalja a felelősséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

A romlottság és a tisztaság poétája – 200 éve született Charles Baudelaire

Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Szándékosan hajtott egy menekülő autós elé egy kamionos Los Angelesnél – videó

Náci kollaboráns volt-e Coco Chanel? – ebből a könyvből kiderül

Náci kollaboráns volt-e Coco Chanel? – ebből a könyvből kiderül