szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Németország északi részén pusztító Tilo szélvihar miatt az elmúlt nyolc év legsúlyosabb árvize fenyegeti az észak-németországi Hamburgot, ahol a vihardagály következtében több mint három méterrel emelkedett meg a víz szintje az Elba torkolatában.

A rendkívüli időjárásnak egyelőre nincs áldozata, de súlyos helyzet alakult ki Bréma, Emden, Bremerhaven és Wilhelmshaven kikötővárosoknál. 

Víz borította el Hamburg kikötőjét, és a környező negyedeket. A viharos szelek  néhány hajót leszakítottak horgonyáról, illetve több darut felborítottak. A város történelmi negyedében 400 tűzoltó szivattyúzta a vizet az elöntött pincékből és metroállomásokból. Különleges járművekkel kellett kiemelni az elárasztott negyedekben maradt autókat, amelyek helyenként a külső visszapillantó tükörig merültek el a vízben. A belváros utcáinak többségét lezárták, az utakon káosz uralkodik.

Észak-Németország egész területére viharfigyelmeztetést adtak ki, a szél elérheti az óránkénti 140 kilométeres sebességet is. Több helyütt havas eső esett.

Komoly károk keletkeztek Helgoland szigetén az Északi-tengeren.  Németország déli részén havazott, illetve ónos eső esett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Miért engedett Líbia? Meghallgatták a kiszabadított ápolónőket

A bolgár ápolónők és a palesztin orvos meghallgatásával megkezdte működését a francia nemzetgyűlés ad hoc bizottsága, amely azt vizsgálja, milyen esetleges ellenszolgáltatásért engedte szabadon Líbia az életfogytiglanra ítélt egészségügyi dolgozókat.

MTI Világ

Olaj ömlött a San Francisco-i öbölbe

Mintegy 220 ezer liter olaj ömlött csütörtökön egy dél-koreai tartályhajóból a San Francisco-i öböl vízébe annak következtében, hogy a vízi jármű egy híd pillérének ütközött.