szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Madárinfluenza ütötte fel a fejét egy kelet-angliai pulykafarmon - jelentették be hétfőn a brit hatóságok.

Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy a Londontól 160 kilométerre északkeletre fekvő Diss településen működő farmon nevelt pulykák a betegség H5-ös törzsével fertőződtek meg, ám azt egyelőre nem tudni, hogy az emberre is veszélyes H5N1-es alfajról van-e szó - közölte a környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA).

A hatóságok védelmi zónát hoztak létre a farm körüli három kilométeres körzetben, és elrendelték az ott nevelt valamennyi pulyka, liba és kacsa, összesen mintegy 5000 állat leölését. Februárban, ugyancsak egy kelet-angliai baromfitelepen jelent meg a vírus H5N1-es altípusa Nagy-Britanniában, ekkor 160 ezer szárnyast öltek le, hogy megakadályozzák a betegség terjedését. A brit hatóságok nem tudták egyértelműen azonosítani a fertőzés kiindulópontját, ám legvalószínűbb forrásként végül Magyarországot jelölték meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Nincs vádemelés a brit madárinfluenza-ügyben

Nem tesz vádemelési javaslatot az illetékes brit élelmiszer-hatóság a jelentős magyarországi érdekeltséggel is bíró angol Bernard Matthews baromfitenyésztő- és feldolgozó cég ellen a vállalat telepén ez év elején kitört, a brit kormány szakértői által azonnal magyarországi eredetűnek nevezett súlyos madárinfluenza-járvány ügyében.

Hét nap

Madárinfluenza-csata

Lehet, hogy a madárinfluenza H5N1 vírusa már benne volt egy Magyarországról származó, Angliába küldött...

MTI Világ

Magyarországra mutogat a brit madárinfluenza-jelentés?

Előzetes értesülés szerint – az eddigi hivatalos brit álláspontnak megfelelően – Magyarországot fogja megjelölni az év eleji nagy-britanniai madárinfluenza-járvány legvalószínűbb forrásaként a brit agrártárca (DEFRA) elkészült végleges jelentése. A magyar agrártárca kíváncsian várja a jelentés hivatalos változatát, hogy a britek mire alapozzák állításukat.

MTI Világ

Nem jósolnak madárinfluenza járványt 2007-re

Idén nem kell világméretű madárinfluenza-járványra számítani, ennek ellenére még nem múlt el teljesen a betegség emberre is veszedelmes H5N1 altípusa jelentette kockázat - hangzott el egy nemzetközi állategészségügyi konferencián csütörtökön az olaszországi Veronában.

MTI Világ

A WHO madárinfluenza-elleni vakcinát nyújtana

Elképzelhető, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járvány esetén biztosítja a fejlődő országok hozzájutását a madárinfluenza elleni oltóanyaghoz - mondta a nemzetközi szervezet egyik magas beosztású tisztségviselője jakartai tárgyalásain.

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit