szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A madárinfluenza legveszélyesebb, H5N1 vírustörzsét mutatták ki azon a kelet-angliai baromfitelepen, amelyen a minap több száz szárnyas pusztult el - közölte a brit főállatorvos, aki szerint nem kizárható, hogy a kór Csehországból került Nagy-Britanniába.

A vírust a Suffolk grófságbeli Diss település mellett, egy főleg pulykákat, valamint kacsákat és libákat nevelő farmon találták, miután a hétvégén, egyetlen nap alatt elhullott a mintegy hétezer egyedet számláló baromfiállomány tíz százaléka. Megkezdték az állomány teljes leölését.

A telep nincs messze a magyarországi érdekeltséggel is bíró legnagyobb brit baromficég, a Bernard Matthews pulykafarmjától, ahol februárban 159 ezer szárnyast kellett leölni a H5N1 felbukkanása miatt.

A februári kelet-angliai járványról nem sokkal később közzétett végleges brit szakminisztériumi jelentés Magyarországot jelölte meg a vírus legvalószínűbb forrásaként.

A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (DEFRA) akkori jelentése végig a magyar eredetre összpontosított, és úgy fogalmazott: jóllehet nincs egyértelműen bizonyított forrás, a "legkézenfekvőbb" magyarázat mégis az, hogy a Bernard Matthews telepén kitört fertőzés a "legnagyobb valószínűséggel" Magyarországról importált pulykahússal került Nagy-Britanniába.

Fred Landeg megbízott brit főállatorvos elmondta: a laboratóriumi vizsgálat igazolta, hogy a Diss melletti telepen fellelt vírus az igen virulens H5N1 altípushoz tartozik. Landeg hozzátette, hogy a kimutatott kórokozó szoros rokonságban áll a nyáron Csehországban, illetve Németországban kimutatott madárinfluenza-vírussal, ugyanakkor valamelyest különbözik attól, amely a Bernard Matthews holtoni telepén pusztított februárban.

Landeg mindazonáltal hangsúlyozta: a szakminisztérium egyelőre nem tudja, hogy a kedden azonosított vírus honnan került be Nagy-Britanniába, és minden lehetséges forrást megvizsgál.

Az idei év katasztrofálisnak bizonyult állategészségügyi szempontból a brit haszonállat-tenyésztés számára. A madárinfluenza különböző változatai a mostani esettel együtt eddig négyszer bukkantak fel brit baromfitelepeken. A nyár végén és az ősszel több helyszínen a száj- és körömfájás kórokozója jelent meg, ami miatt hosszú időre leállt a brit marhahúsexport, majd szeptember utolsó hetében terjedni kezdett a főleg kérődzőkre veszélyes, egy szúnyogfaj által terjesztett kéknyelv-kór is, amelyet korábban soha nem észleltek Nagy-Britanniában

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!