szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre meg sem kérdezték a lakosságot, de Bukarestben már hivatalosan is bejelentették, hogy a Konstanca melletti Saligny településen 2014-ig radioaktív hulladékraktárat építenek, amely a cernavodai atomerőmű „szemtét” fogja tárolni.

A költségek, előzetes számítások szerint 180 millió dollárra rúgnak majd, a pénzt az erőművet üzemeltető Nuclearelectrica teremti elő az eladott villamos energiára hamarosan rácsapandó 2 euró MWóra díjból. Salignyn csak a közepesen és gyengén radioaktív hulladékot fogják elhelyezni, az erősen sugárzó anyagok végleges raktározását egy másik telephelyen oldják meg, de a helyszínt egyelőre titokban tartják. Ennek építési költségei elérik az egymilliárd dollárt.

A cernavodai erőmű két blokkjának atomszemetét jelenleg a gyár területén, speciális hordókban tárolják, de ha elkészül a másik két egység, akkor ez a raktár már alkalmatlan lesz a hulladék biztonságos, hosszú távú elhelyezésre.

Salygnivel várhatóan megoldódik a Bukarest szomszédságában lévő Magurele atomkutató-intézmény nem éppen megfelelő körülmények között tárolt radioaktív hulladékának gondja is. Itt jelenleg 45 acélhordóban tartják az ’50-es években vásárolt szovjet kísérleti erőmű – amelyet vissza akarnak küldeni Oroszországba – fűtőanyagát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MSZP-s platform szerint van jövője a magyar atomenergiának

Magyarországnak fejlesztenie kell nukleárisenergia-termelő kapacitását, a paksi atomerőmű élettartamát meg lehet hosszabbítani, a nukleáris erőművek építése, élettartamuk meghosszabbítása az Európai Unióban tagállami hatáskör - hangzott el azon a szombati budapesti tanácskozáson, amelyet az MSZP Ésszerűség és Felelősség Platformja, illetve a párt környezetvédelmi, felsőoktatási, valamint tudományos tagozata szervezett.

Hét nap

Új iráni atomalkusz

Váratlanul lemondott posztjáról szombaton az iráni nukleáris főtárgyaló, Ali Laridzsani, akivel a Nyugat 2005 óta...

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Pár napig még marad a ködös, hideg idő

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Az Európai Törvényszéken az Elios-ügy

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő

Meghalt Barrel Zoltán újpesti önkormányzati képviselő