Tetszett a cikk?

Thabo Mbeki dél-afrikai elnököt maga mögé utasítva Jacob Zuma lett a Dél-afrikai Köztársaságban több mint egy évtizede hatalmon lévő párt, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) elnöke.

A pártgyűlésen a küldöttek több mint 60 százaléka – a 3800 jelenlévő közül több mint 2300 fő – adta szavazatát a zulu kisebbséghez tartozó 65 éves politikusra.

A párt vezetőségébe öt olyan személyt választottak meg, aki Zuma hívének számít. A párt alelnöke is a Zuma körül csoportosuló politikusok közül került ki. A voksolást kétnapos, késhegyre menő vita előzte meg. Az elnöki címre pályázó két fő vetélytárs hívei hangos énekléssel próbálták elnyomni az ellenlábast magasztaló beszédeket. Zuma hívei közbekiabálásokkal és pfujolással zavarták meg Mbekinek a kongresszus vasárnapi megnyitóján elmondott beszédét.

Az ANC elnöki székének elnyerésével szinte biztosra vehető, hogy a 2009-ben esedékes dél-afrikai elnökválasztás után Zuma lesz a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Némi bizonytalanságot jelent ugyanakkor, hogy az ügyészség nemrégiben közölte: új bizonyítékok bukkantak elő abban a fegyvereladással kapcsolatos korrupciós ügyben, amelyben Zuma is érintett. Még az is előfordulhat, hogy a politikusnak be kell vonulnia a börtönbe, még azelőtt, hogy elfoglalhatná az államelnöki széket.

A befektetők közben amiatt aggódtak, hogy az új pártvezér fő támogatói, a Dél-Afrikában jelentős befolyással bíró szakszervezetek és a kommunista párt elképzeléseihez igazítaná a gazdaságpolitika irányát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kontúr

Jacob Zuma: dél-afrikai népvezér zavaros múlttal

Visszatérhet a politikai süllyesztőből, és a Dél-Afrikát az apartheid rezsim 1994-es vége óta irányító Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) eddigi legsúlyosabb válságát robbanthatja ki Jacob Gedleyihlekisa Zuma. Több szavazatra számíthat ugyanis az ANC pártelnöki posztjáért a december végi kongresszuson, mint a harmadszor induló államfő, Thabo Mbeki.

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Bodolay Géza az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna

Még mindig a postára járkál a sárga csekkekkel? Ennél rosszabb megoldást nem is választhatna