szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mianmari katonai junta a műholdvevők adójának drasztikus emelésével próbálja a lakosságot leszoktatni a külföldi hírcsatornák nézéséről.

A műholdvevőadót az eddigi öt dollárról (863 forintról) minden előzetes bejelentés nélkül nyolcszáz dollárra (mintegy 138 ezer forintra) emelték, amely a legtöbb mianmari számára megfizethetetlen összegnek számít. Egy átlagos állami iskolai tanár éves fizetésének háromszorosát kitevő összegről a lakosok akkor szereztek csak tudomást, mikor a postán meg szerették volna hosszabbítani a műholdvevőkhöz szükséges engedélyeket.

Mianmarban a legtöbb középosztálybeli háztartásban valamint a boltokban is műholdvevők segítségével nézik a nemzetközi sporteseményeket, szappanoperákat. A katonai rezsim által erősen ellenőrzött médiában meg nem jelenő hírek is külföldi műholdas forrásokon keresztül jutnak el nézőkhöz.

A megemelt adó befizetésének határideje január végén jár le, aki addig nem rendezi tartozását háromdollárnyi mianmari kyat (közel 600 forint) büntetést kell fizetnie. Ezért a lakosság közül sokan feladni kényszerülnek a műholdas adások vételét, bár sokak a büntetést is megkockáztatva inkább továbbra is megtartják műholdvevőiket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Mianmar: aggodalom és remény az ENSZ-ben

Az ENSZ főtitkára "borzasztónak és elfogadhatatlannak" nevezte az erőszak alkalmazását a békés tüntetők ellen Mianmarban (Burma), s mély nyugtalanságnak adott hangot amiatt, hogy folytatódik az emberi jogok megsértése a délkelet-ázsiai országban.

MTI Világ

Négy ellenzékit őrizetbe vettek Mianmarban

Őrizetbe vettek négy ellenzéki vezetőt szombaton Mianmarban (Burmában), miközben folytatódnak a demokráciát követelő tüntetők elleni megtorlások - közölte az Amnesty International (AI) jogvédő szervezet.

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

A Levegő Munkacsoport nem veszi át a Budapestért díjat, Karácsony ezt figyelmeztetésnek veszi

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kiadta a listát a Huawei: ezek az eszközök még biztosan kapnak Android-alapú frissítést

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba

Kis Grófo is koronavírusos, kétoldali tüdőgyulladással került kórházba