szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szilveszter éjjelén hét szerb házat ért támadás Koszovó északi részén, Kosovska Mitrovica egyik szerbek lakta elővárosában.

A Koszovó ügyeivel foglalkozó szerb minisztérium szerdai közleménye szerint a város északi részén előbb felgyújtották egy szerb család házát, majd további hat házat dobáltak meg kővel, s okoztak benne károkat. A szerbek elleni "összehangolt terrorista támadásról" szóló bejelentés szerint a támadásokban senki sem sebesült meg, s a közlemény csupán érzékelteti, hogy akár albánok is lehettek a támadók.

A koszovói székvárostól, Pristinától mintegy negyven kilométerre lévő Kosovska Mitrovica a tartomány északi részén egy tömbben élő szerbek legfőbb városa. Az Ibar folyó által kettéosztott település déli részén albánok, az északin pedig szerbek élnek. A két városrész mintha külön település lenne, lakosaik alig érintkeznek egymással, óvakodnak attól, hogy az ENSZ-katonák őrizte hidak valamelyikén átkelve "ellenséges területre" lépjenek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Gyelics: Szerbia nem kufárkodik Koszovóval

Belgrád Koszovó kérdésében nem kufárkodik, nem hajlandó lemondani déli tartományáról semmilyen, az EU-tagság lehetőségéről szóló ígéretért sem - jelentette ki hétfőn Belgrádban Bozsidar Gyelics szerb miniszterelnök-helyettes, Borisz Tadics államfő Demokrata Pártjának egyik vezető személyisége.

Hét nap

Koszovói tétemelés

A szerb parlament a múlt héten határozatban figyelmeztette a világot: fontolóra veszi a diplomáciai kapcsolatok...

MTI Világ

Moszkva az ENSZ-szel semmisíttetné meg Koszovó függetlenségét

Oroszország azt fogja követelni az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT), hogy semmisítsen meg minden olyan függetlenségi nyilatkozatot, amelyet Koszovó egyoldalúan tesz - figyelmeztetett kedden a Koszovó ügyében eljárt nemzetközi közvetítő trojka orosz tagja.

MTI Világ

Többezer koszovói szerb tüntetett

Több ezer koszovói szerb tüntetett kedden az etnikailag vegyesen lakott Kosovska Mitrovicában a dél-szerbiai tartomány esetleges függetlenné válása és a tervezett európai uniós felügyelő misszió ellen. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal Koszovó státusáról.

MTI Világ

Hogyan tovább Koszovóban?

Az Egyesült Államok után az Európai Unión belül is felülkerekedett az a nézet, hogy Koszovó függetlenné válása és annak elismerése megkerülhetetlen. A pár héttel ezelőtt még fenntartásokat hangoztató 5-6 EU-tagállamot sikerült meggyőzni a függetlenség-párti többségnek. A kérdés már csak az, mikor ismerje el a Nyugat (USA + EU) Koszovó államiságát.

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

61 milliárd forintból támogatja a kormány azokat a cégeket, amelyek kirúgás nélküli fejlesztést vállalnak

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Eltűnt a kacsacsőrű emlősök fele, veszélyeztetetté kell nyilvánítani a fajt

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében

Koronavírus elleni antitestet mutattak ki egy egészséges újszülött szervezetében