szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Együttműködést ajánlott az ellenzéknek Mihail Szaakasvili korábbi grúz államfő az előre hozott elnökválasztás eredménye körül folyó vitában. Az új kormányban az ellenzék "tiszteletre méltó képviselői" is helyet kaphatnának. "Sokan azok közül, akik bírálnak minket, profik és jó hazafiak" - idézte Szaakasvili szerdán Tbilisziben elhangzott szavait a grúz média.

Az ellenzék azonban ragaszkodik tervéhez, hogy bíróság előtt megtámadja Szaakasvili győzelmét, és szükség esetén január 13-án kezdődő tömegtüntetésekkel kikényszerítsen egy második választási fordulót.

Levan Tarhnisvili, a központi választási bizottság elnöke szerdán megerősítette, hogy Szaakasvili nyerte meg az elnökválasztást, miután 30 szavazókör kivételével minden szavazatot összeszámláltak. Az eredmények feldolgozása alapján Szaakasvili az érvényes voksok 52,2 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Levan Gacsecsiladze a szavazatok 25,3 százalékát gyűjtötte be.

Szaakasvili szerdai nyilatkozatában újra elismerte, hogy első hivatali idejében történtek hibák, egyúttal a szegénység felszámolását célul kitűző választási programja gyors végrehajtását ígérte.

A NATO üdvözölte és a grúziai demokrácia szempontjából tett "előrelépésnek" nevezte a választást. Az észak-atlanti szövetség támogatni kívánja Grúzia törekvéseit, hogy "az euro-atlanti normákhoz igazodjon" - olvasható a James Appathurai szóvivő által jegyzett, Brüsszelben kiadott közleményben. "A nemzetközi megfigyelők által megállapított minden szabálytalanságot tisztázni kell ugyanakkor még a tavaszra tervezett parlamenti választások előtt" - hangsúlyozta a NATO.

Grúzia az Egyesült Államok erőteljes támogatásával arra törekszik, hogy már 2009-ben tagja lehessen a NATO-nak. Csatlakozását azonban több tagország, elsősorban az európai szövetségesek ellenzik mindaddig, amíg nem oldódik meg konfliktusa Moszkvával a szakadár grúz területek, Abházia és Dél-Oszétia miatt. A grúz tagsági igény előreláthatólag az április elején Bukarestben megrendezésre kerülő NATO-csúcstalálkozón is terítékre kerül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Michnik: Grúzia nem szabad ország, ha nem működhet az Imedi tévé

Adam Michnik egykori neves lengyel ellenzéki, a grúziai sajtószabadság figyelemmel kísérésével megbízott EU-megfigyelő szombaton Tbilisziben reményét fejezte ki, hogy a kaukázusi országban egy héten belül ismét megkezdi működését az Imedi magántelevízió.

MTI Világ

Eörsi: békésen zajlik a grúziai szavazás

Nagyon békésen zajlik a szombati grúziai elnökválasztás, egyelőre sehonnan sem jelentettek incidenst, összecsapást - mondta az MTI-nek telefonon adott interjújában Eörsi Mátyás szabaddemokrata képviselő, aki a voksolásra kiküldött, 26 fős európa tanácsi megfigyelőcsoport vezetőjeként tartózkodik a kaukázusi köztársaságban. Ugyanakkor hozzátette: van számos apróság, amelyet persze lehet bírálni, s ahol lehetne javítani a választások lebonyolítását.

MTI Világ

Ismét sugároz az Imedi grúz televízió

Szerda estétől ismét sugározza adásait az Imedi grúz ellenzéki kereskedelmi televízió, amelynek műsorszórását a Kaukázuson túli ország hatóságai november 7-én tiltottak be, miután Mihail Szaakasvili elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki.

MTI Világ

Szaakasvili a szavazatok 51,7 százalékát szerezte meg

Mihail Szaakasvili elnök elnyerte a szavazatok abszolút többségét a szombati grúziai elnökválasztáson - közölte hétfő reggel előző esti közlését megerősítve a grúz központi választási bizottság. A testület vasárnap este "nagyon valószínűnek" nevezte a négy éve hivatalban lévő elnök győzelmét.

Duma Aktuál: Amikor a kínai orvoslás és Vajna Tímea fánkja találkozik

Duma Aktuál: Amikor a kínai orvoslás és Vajna Tímea fánkja találkozik

Képek a XX. kerületben felborult mentőautóról

Képek a XX. kerületben felborult mentőautóról

Lezuhant a spanyol légierő repülőgépe, a pilóta meghalt

Lezuhant a spanyol légierő repülőgépe, a pilóta meghalt