szerző:
MTI

Különalkut kíván kötni vízumügyben Csehország és az Egyesült Államok, hogy a csehek már az idén könnyebben utazhassanak Amerikába.

A vízummentesség ára, hogy Prága előzetesen kiadná az amerikaiaknak az Egyesült Államokba utazó csehek személyi adatait. Az ezzel kapcsolatos emlékeztető szövegét hétfői ülésén vitatja meg a cseh kormány, s a Egyesült Államokba látogató Mirek Topolánek kormányfő kedden Washingtonban már alá is írja - írta hétfőn a Hospodárské Noviny című mértékadó cseh gazdasági és politikai napilap.

Az emlékeztető szerint a csehek egyetértenek azzal, hogy az USA-ba tartó repülőgépeken fegyveres amerikai titkosügynökök üljenek. Ez olyan feltétel, amellyel eddig csak hét európai ország volt hajlandó egyetérteni - jegyzi meg a lap a birtokában lévő dokumentumra hivatkozva.

Csehország az Európai Unió első tagországaként ugyancsak elfogadná, hogy állampolgárai amerikai utazásukat elektronikus postával előzetesen a hatóságok tudomására hozzák, s kérjék Washington jóváhagyását. A Hospodárské Noviny úgy tudja: ennek a feltételnek az elfogadása komoly bírálatokat és fenntartásokat váltott ki az Európai Unióban, s az Európai Bizottság a csehek meghátrálását nem helyesli.

A megállapodás legérzékenyebb része, hogy a csehek kiadják az amerikaiaknak állampolgáraik fontos személyi adatait. Értesülések szerint kéttucatnyi személyi adatról van szó, s a fő probléma az, hogy a dokumentumban nincs pontosan rögzítve, milyen adatokra jogosultak az amerikai hatóságok. "Pillanatnyilag nem tudnám megmondani, hogy mely adatokat fogjuk kiadni, s melyeket nem" - állította a cseh televízióban Jaroslav Salivar belügyminiszter-helyettes.

Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős kormányfő-helyettes a kedélyeket csitítani igyekezvén kijelentette: az amerikaiak semmiféle olyan adathoz nem férnek majd hozzá, amit az utasok önszántukból ne adnának ki. "Az amerikaiaknak kiadandó személyi adatok nem haladják meg azt a keretet, amelyet már meghatároztak. Olyan adatokról van szó, amelyeket az európai légitársaságok már most kiadnak az amerikaiaknak" - jelentette ki Alexandr Vondra.

Richard Barth, az amerikai belbiztonsági minisztérium magas rangú képviselője februári prágai tárgyalásai után azt nyilatkozta, hogy a felek között vízumügyben már minden fontos probléma megoldott, s ha az amerikaiaknak sikerül időben üzembe helyezniük az elektronikus ETA-rendszert, a csehek már az idén vízummentesen utazhatnának az Egyesült Államokba. Az ETA internetes eszköz, amely lehetővé teszi az amerikaiaknak, hogy segítségével regisztrálják az Egyesült Államokba érkezőket. Barth szerint az eszközt augusztusban vagy szeptemberben kellene üzembe helyezni.

Cseh-amerikai viszonylatban a vízummentesség nem azt jelenti, hogy a csehek az amerikai hivatalok engedélye nélkül utazhatnak majd Amerikába, hanem azt, hogy a beutazási feltételek enyhébbek lesznek. Az ETA-rendszerrel online lehetőség is lesz beutazási engedélyt kérni. Az Egyesült Államok szeretné azt is elérni, hogy a beutazó külföldieknek biometrikus útlevelük legyen.

A csehszlovák, illetve cseh állampolgárok 1919 óta nem utazhattak vízum nélkül az Egyesült Államokba. Az egyik legfőbb feltételt, azt, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya 10 százalék alá süllyedjen, a csehek már tavaly teljesítették. 2005-ben ez az arány 9,5 százalék volt, tavaly 6,7 százalékra csökkent. Egy amerikai vízum a cseheknek jelenleg 131 dollárjukba kerül. Az Egyesült Államok állampolgárai 1990 óta utazhatnak szabadon Csehszlovákiába, illetve Csehországba.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Amerikai delegáció jön Budapestre a vízummentesség ügyében

Az amerikai belbiztonsági minisztérium küldöttsége március végén jön Budapestre, hogy egyeztessen a jövőbeni vízummentességi szerződés tervezetéről - erről tájékoztatott Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet hétfőn magyar újságírókat.

MTI Itthon

Vízum nélkül Amerikába?

Jövő januárig megszülethet a döntés arról, hogy a magyar állampolgárok is vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba - mondta egy kerekasztal-beszélgetésen az Egyesült Államok budapesti nagykövete, írja honlapján az Inforádió.

MTI Itthon

Mesterházy: amerikai vízummentesség 2009-ben

Magyarország számára az amerikai vízummentesség a jövő év folyamán valósulhat meg – jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese Washingtonban, ahol a szocialista párt országgyűlési képviselőcsoportjának küldöttsége tárgyal.

Hét nap

A vízummentesség ára

Magyarország is bekerülhet azon országok csoportjába, amelyeknek az Egyesült Államok egy következő alkalommal megadja...

Hét nap

Amerikai vízumfeltétel

Washington szeretné, ha az EU engedélyezné, hogy az USA-ba tartó amerikai repülőgépeken fegyveres légi marsallok...

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

A fideszes kultúrharcosoknak kapóra jött a Gothár-ügy

Brit választás karácsony előtt, a pokol és a Brexit között

Brit választás karácsony előtt, a pokol és a Brexit között

Ezt az öt számot húzták ki a legtöbbször az ötöslottón

Ezt az öt számot húzták ki a legtöbbször az ötöslottón

Háznak ütközött és meghalt egy autós Zuglóban

Háznak ütközött és meghalt egy autós Zuglóban

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

15 év börtönt kapott egy lajosmizsei drogkereskedő

Letartóztatták a tanárát megkéselő győri diákot

Letartóztatták a tanárát megkéselő győri diákot