szerző:
MTI

A Nápolyban bűzlő szeméthegyek ügye, valamint a bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem kérdése volt a két kiemelt téma Silvio Berlusconi olasz kormányfő kabinetjének első teljes ülésén, amelyet éppen a szemételhelyezési válsággal küszködő dél-olaszországi városban tartottak szerdán.

Silvio Berlusconi a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón bejelentette: új szemétlerakókat nyitnak majd meg Nápoly környékén, s ezeket katonai zónának minősítik, hogy így a hadsereg megakadályozhassa működésük lehetetlenné tételét. (Nápolyiak egyes csoportjai az elmúlt hónapokban rendszeresen meggátolták új szemétlerakók létesítését, túl közelinek tartva azokat lakóhelyeikhez.) Berlusconi figyelmeztetett: a "szervezett kisebbség blokkoló akcióit" többé nem tűrik el, s az állam teljes erejével lép majd fel. 

A nápolyi lakosság egyre hangosabban és türelmetlenebbül követeli a hatóságoktól a több mint egy évtizede húzódó s az utóbbi hónapokban különösen elmérgesedő szemételhelyezési válság megoldását. (A krízis egyik oka, hogy a helyi maffia, a Camorra busás ellenszolgáltatás fejében nagy mennyiségű szemetet, benne mérgező hulladékot szállít Nápolyba az ország északi részéből.)

A szeméthegyek akadályozzák a gyalogos közlekedést a járdákon és az autóforgalmat a közutakon, mert a város környéki szemétlerakók megteltek. A lakosok a város nagy részén térdig érő szemétben gázolnak, a bűz és az ártalmas kigőzölgések miatt sokan nem mozdulnak ki lakásukból, ha nem okvetlenül szükséges, mások gézmaszkot hordanak.

Berlusconi egyebek között azt ígérte a múlt hónapban lezajlott választások kampányában, hogy Nápoly rendezett és tiszta várossá válhat kormányzása alatt. A város központját nagyjából ki is takarították a kormányülés idejére, ám a külterületeken továbbra is szeméthegyek magasodnak. "Kérni fogjuk Berlusconi azonnali szentté avatását, ha eltünteti a szemetet a város utcáiról, és megfékezi a bűnözőket" - áll egy hatalmas plakáton, amelyet a város központjában helyeztek el tréfás ismeretlenek.

A kormányülés másik kiemelt témája a bűnözés és a bevándorlás problémája volt. A kormánykoalícióhoz tartozó jobboldali pártok és az olasz média nagy része veszedelmes új bűnözési hullámot emleget a romániai romák tömeges olaszországi megjelenése kapcsán. Az új konzervatív olasz kormány határozottan fel akar lépni a romániai romák "beözönlése" ellen. Emberjogi csoportok és az ország európai uniós partnerei arra figyelmeztetik Rómát, hogy ez a beállítás felszíthatja a rasszizmust olasz földön.

Berlusconi a kormányülés után leszögezte: az olaszoknak joguk van ahhoz, hogy ne kelljen félniük. Ezt követően Roberto Maroni belügyminiszter részletesen ismertette a kormány által elfogadott intézkedéseket: bűncselekménynek számít majd az illegális bevándorlás, amelyet akár börtönbüntetéssel is sújthatnak, emellett könnyebbé teszik a kiutasítást, s megszigorítják a családegyesítést. Börtönbüntetéssel sújtható bűncselekmény lesz, ha felnőttek gyerekeket koldulásra kényszerítenek. "Ami az EU-tagállamok polgárait illeti, teljes mértékben tiszteletben tartjuk majd a brüsszeli EU-bizottság direktíváit" - közölte Maroni, nyilván  az Olaszországba érkezett romániai romák ügyére utalva. A kormány egyébként hozott néhány más, nem a bevándorlással kapcsolatos intézkedést is: így például megszigorítják a maffiával kapcsolatos törvényeket, az idős emberekkel és a nőkkel kapcsolatos visszaélések büntetését, s az ittas vezetés szankcionálását.

A 71 éves kormányfő - médiamágnás, milliárdos - végül egyes adócsökkentéseket is bejelentett a kihelyezett kormányülésen azzal az indoklással, hogy azok segítenek majd az olaszoknak megküzdeni a fenyegető gazdasági recesszióval.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

EP-képviselők az olasz romaellenes pogromokról

Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén vita robbant ki az Olaszországban élő, többségében Romániából érkező cigányok elleni pogromokról. Vladimir Spidla, az Európai Bizottság (EB) foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztosa kijelentette: meg kell büntetni a rasszista támadások elkövetőit. A Roma Sajtóközpont összefoglalóját olvashatják.

MTI Világ

Letette az esküt az új olasz kormány

Letette a hivatali esküt csütörtökön az új olasz kormány, amelynek élén Silvio Berlusconi milliárdos üzletember, veterán jobboldali politikus áll.

MTI Világ

Olaszország bekeményít a bevándorlókkal szemben

A régi-új kormányfő, Silvio Berlusconi által beígért, az illegális bevándorlás elleni intézkedésekről határoznak hamarosan több tárca bevonásával Olaszországban - erősítette meg szombaton Roberto Maroni igazságügyi miniszter.

MTI Világ

Süddeutsche Zeitung: Mohácsi jött, látott és megdöbbent

Az Európai Unió megbízásából a közelmúltban Olaszországban tett, a romák elleni pogromokkal kapcsolatos tájékozódó útjával összefüggésben Mohácsi Viktóriáról közölt portrét kedden a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Parlament kedd délután rendkívüli napirendi pontként megvitatja a romák olaszországi - illetve általában európai - helyzetét.

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Amerikai finoman jelezte: Dél-Koreának sem kellene Huawei-termékeket használnia

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Üthet vagy visszaüthet a Huawei elleni támadás?

Hűtőmágneseket osztogatott Lázár János, és még ki is posztolta

Hűtőmágneseket osztogatott Lázár János, és még ki is posztolta

Már kongatják a vészharangot: sokkal durvább lehet a tengerszint-emelkedés, mint eddig gondoltuk

Már kongatják a vészharangot: sokkal durvább lehet a tengerszint-emelkedés, mint eddig gondoltuk

Videón azonosították a hargitai tolvajt: 120 kilós, és bundát viselt

Videón azonosították a hargitai tolvajt: 120 kilós, és bundát viselt

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt