szerző:
MTI/hvg.hu

Heves polémiát váltott ki pénteken Franciaországban a lille-i bíróság döntése, amely azért nyilvánított semmisnek egy házasságot, mert a menyasszony szüzességét illetően az esküvő előtt hazudott a vőlegénynek.

Menyasszonyiruha bemutató. Mi van a csipke alatt?
© AP
A lille-i városházán 2006. július 8-án kötött házasságot az ifjú pár: a vőlegény mérnök, a menyasszony diák, mindketten muzulmán vallásúak. Az esküvői vacsora után a nászéjszaka botrányba fulladt, miután kiderült, hogy az ifjú feleség nem szűz. Márpedig korábban ezt állította jövendőbelijének. Az átvert férj azonnal követelte a házasság semmissé nyilvánítását, amelynek kérvényezésébe végül – két hónappal később – felesége is beleegyezett.

A lille-i bíróság a polgári törvénykönyv azon kitételére hivatkozva nyilvánította semmisnek a házasságot, amely kimondja: „amennyiben tévedés történt a személy alapvető tulajdonságait illetően, a másik házastárs kérheti a házasság semmissé nyilvánítását”.

A francia emberi jog szervezetek – amelyek botrányosnak tartják a döntést – elsősorban azt kifogásolják, hogy a bíróság a szüzességet egy nő alapvető tulajdonságaként ismerte el. Az Emberi Jogok Ligája szerint a döntés diszkriminatív, s a „szüzesség nem képezheti az igazságszolgáltatás tárgyát”.

A döntés „a nők és a férfiak közti egyenjogúságot vonta kétségbe, hiszen a férfiak állítását ugyanezen okból nem lehet megkérdőjelezni” – írta közleményében Frédéric Lefebvre, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) szóvivője.

Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Guillaume Didier a France 2 közszolgálati televízióban viszont azt hangsúlyozta, hogy a bíróság nem a szüzesség kérdéséről foglalt állást, hanem megállapította, hogy az egyik házastárs egy, a mindkét házasulandó fél számára fontos és alapvető dolgot illetően hazudott társának.

Elisabeth Badinter filozófus-ügyvéd szerint szégyen, hogy a bíróság egyáltalán hajlandó volt a kérelemmel foglalkozni egy olyan országban, ahol több évtizedes harc eredményeként a nők szexualitása teljesen szabad dolog és a magánszférába tartozik. Szerinte a bíróságnak inkább meg kellett volna védenie a nyilvános megalázásától azt a fiatal muzulmán lányt, aki nyilvánvalóan a családja és a környezete nyomására nem tehette meg, hogy nem hazudik.

A filozófus szerint ahelyett, hogy a szabadság és az egyenlőség elveit, azaz a saját értékeit védené a francia társadalom, a multikulturalizmus nevében egyfajta hanyatlás történik egy olyan felfogás irányába, amely szerint az egyes közösségek ősi hagyományait mindenáron tiszteletben kell tartani.

Franciaországban 2004-ben 745 házasságot nyilvánítottak semmisnek, de 265 kérelmet elutasított a bíróság. A semmissé nyilvánítás legfőbb okai a kölcsönös beleegyezés hiánya, az egyik házastárs jelenlétének hiánya, a bigámia, a vérfertőzés és a hazugság. De ez utóbbi okaként még soha nem szerepelt a szüzességet illetően történt megtévesztés.

Venczel Katalin, MTI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Lassuló népességfogyás, kevesebb házasság, több gyerek

Lassuló népességfogyásról és a születések számának növekedéséről számolt be hétfőn közzétett jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A távirati irodához eljuttatott gyorstájékoztató szerint Magyarországon 10 millió 41 ezren éltek a februári adatok szerint, négyezerrel kevesebben, mint tavaly.

MTI Világ

Meleg házassága miatt vették el francia állampolgárságát

A francia hatóságok megfosztottak egy Hollandiában élő francia férfit állampolgárságától, miután az egy holland férfival kötött házassága után felvette házastársa állampolgárságát; azzal indokolták a döntést, hogy Franciaország nem ismeri el a homoszexuálisok házasságát.

Shake

Haldoklik a házasság intézménye?

Az évente megszervezésre kerülő Brit Társadalmi Attitűd közvélemény-kutatás idei eredménye azt mutatja, a szigetország egyre toleránsabb a házasságon kívüli együttélési struktúrákkal kapcsolatban. A megkérdezettek meghökkentően liberális nézeteket vallottak a házasságon kívüli szex vagy a homoszexuális együttélés kapcsán. Az egyetlen középkori nézet, ami tartja magát rendületlenül –ki gondolná ezt valaha is másképp?- az pedig az, hogy ki végezze a házi munkát.

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Beütött a baj: konstrukciós hiba miatt elhalasztja összehajtható telefonja kiadását a Samsung

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Húsvéti üzenetében is magát dicsérte Donald Trump

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Arcszkennerrel szerelnének fel minden amerikai repülőteret

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást