szerző:
MTI

Az „átalakulás pillanatának” nevezte Barack Obama győzelmét a demokrata párti elnökjelöltségért folyó harcban Jesse Jackson tiszteletes, afro-amerikai polgárjogi harcos, egykori elnökjelölt. Egyelőre azonban még Hillary Clinton nem lépett vissza.

Jackson, aki Tanzániából telefonon nyilatkozott a brit hírügynökségnek, úgy vélekedett, hogy Obama elnökjelöltségével kísérlet történik az afrikai és amerikai kontinens összebékítésére, amelyeket a rabszolga-kereskedelem oly durván szétszakított. Martin Luther King egykori munkatársa szerint Obama sikere „sokat elárul a fejlődő, éretté váló, változó Amerikáról”.

Egyben méltatta az illinoisi szenátor vetélytársát, Hillary Clintont is, mert úgy látja: kettejük magatartása lehetővé tette, hogy egy „kevésbé mérgezett légkörű Amerika hallathatta hangját”.

Jesse Jackson emlékeztetett arra, hogy nagy utat tettek meg a fekete amerikaiak azóta, hogy 1955. augusztus 28-án Mississippi államban meglincselték a 14 éves Emmett Tillt, és azóta, hogy pontosan nyolc évvel később King elmondta a washingtoni Lincoln emlékműnél „Van egy álmom” (I have a dream) címen híressé vált beszédét a faji elkülönítés megszüntetéséről. A baptista lelkész Jackson, aki 1984-ben és 1988-ban próbálkozott a demokrata párti elnökjelöltséggel, az idei augusztus 28-át Obama hivatalos jelöltségének várható dátumaként jelölte meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Clintonné lehazugozta Obamát

Az amerikai demokrata elnökjelöltségért küzdő Hillary Clinton hazugsággal vádolta vetélytársát, Barack Obamát egy szombati ohiói választási rendezvényen.

MTI Világ

"Elég világos, hogy Obama szenátor lesz a jelölt"

Hillary Clinton szenátor az utolsó demokrata előválasztási forduló napján, kedd este beszédet tart New Yorkban legjelentősebb adományozói és támogatói előtt. Elemzők szerint bejelenti, hogy visszalép a demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemből és riválisát, Barack Obamát támogatja.

MTI Világ

Obama győzött Oregonban

Barack Obama szenátor nyerte meg az amerikai demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelemben a keddi oregoni előválasztást az NBC és a CNN tévétársaság becslése szerint.

Hét nap

Obama nyerő szériája

A hét végén Louisiana, Nebraska, Washington, valamint Maine államokban tartott előválasztásokon, illetve jelölőgyűléseken is nyert Barack Obama illinois-i szenátor, aki éles küzdelmet folytat a demokrata elnökjelöltségért Hillary Clinton New York-i szenátorral.

MTI Világ

Obama tovább menetel a demokrata elnökjelöltség felé

Barack Obama tovább menetel az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltsége felé: öt újabb szuperdelegált és egy nagy szakszervezet támogatását gyűjtötte be csütörtökön, egy nappal azután, hogy az egykori ellenfél, John Edwards is bejelentette: mellé áll.

hvg.hu Tech

Hillary pedáns, Obama rugalmas, McCain pitbull - mit árul el a kézírás?

Az elnökválasztási csata még el sem kezdődött igazából, ám már így is több mint másfél éve folyik a kampány, egyelőre csupán a jelöltségért. Míg a republikánusoknál John McCain szenátor már bebiztosította magát, a demokratáknál késhegyre menő küzdelmet folytat egymással Hillary Clinton és Barack Obama. A Los Angeles Times összeállítása a jelöltek kézírását elemezve vegzálja az elnök-aspiránsokat.

hvg.hu Világ

Obamát támogatja John Edwards korábbi jelölt

A 2004-es választáson John Kerry alelnök-jelöltjeként induló észak-karolinai szenátor, aki a mostani kampányban is küzdött egy darabig, Michigan államban bejelentette: támogatja Obama elnökjelöltségét.

MTI Világ

Obama: mégsem a nagybátyám szabadította fel Auschwitzot

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségre pályázó Barack Obama elismerte: tévedett, amikor arról beszélt, hogy nagybátyja segített felszabadítani az auschwitzi koncentrációs tábort, miután a republikánusok emlékeztettek arra, hogy a leghírhedtebb lágert a szovjet csapatok szabadították fel.

MTI Világ

Obama nem lesz Clinton mellett alelnökjelölt

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltség megszerzésére törekvő Barack Obama hétfőn kijelentette: esze ágában sincs vetélytársa, Hillary Clinton mellett alelnökjelölt lenni.

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Háromból két motor lopott volt egy román autós szállítmányában

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Kína bekeményít, amelyik videojátékban vér van, mehet a kukába

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Eddig nem látott fotókkal jön Prince memoárja

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Orwell legjobb tanítványa – az orosz törvényhozó szerint minél több a tiltás, annál nagyobb a szabadság

Orwell legjobb tanítványa – az orosz törvényhozó szerint minél több a tiltás, annál nagyobb a szabadság

Megint gondok vannak a CIB-nél [frissítve]

Megint gondok vannak a CIB-nél [frissítve]