szerző:
MTI

Az amerikai demokrata párti elnökjelöltségért továbbra is versenyben levő Hillary Clinton szenátor a korábban kiszivárgott információkkal szemben kedd esti New York-i beszédében nem jelentette be visszalépését.

© AP
A volt first lady így hivatalosan folytatja kampányát. Közölte, hogy egyelőre nem hoz döntést. „Hosszú kampány volt, és ma este nem döntök.” Mint hangsúlyozta, úgy fog eljárni, hogy a Demokrata Párt érdekét szolgálja. Korábbi érvelését megismételve hangsúlyozta, hogy neki lenne a legnagyobb esélye a győzelemre a novemberi elnökválasztáson. Elmondta, hogy csaknem 18 millióan szavaztak rá, és éppen az ingadozó államokban győzött, amelyek a novemberi elnökválasztási győzelem kulcsát jelentik.

Gratulált Obamának az előválasztási versenyben nyújtott „rendkívüli teljesítményéhez”, viszont nem ismerte el, hogy vetélytársa legyőzte őt és megszerezte a jelöltséget.

Férjével, Bill Clinton volt elnökkel és lányukkal, Chelsea-vel az oldalán – akik végigkampányolták vele az utóbbi öt hónapot – a Baruch Egyetemen tartott gyűlésen közölte: tanácskozni fog a párt vezetőivel és támogatóival arról, hogy milyen lépést célszerű tennie. Fontosnak tartotta elmondani, hogy a párt egységét tartja szem előtt.

Ugyanaznap egy demokrata kongresszusi képviselőkkel folytatott beszélgetésen úgy fogalmazott: nyitott arra, hogy Obama alelnökjelöltje legyen. Az elemzők megkezdték annak mérlegelését, hogy elképzelhető-e az Obama-Clinton álompárosítás, és ez erősítené-e a Demokrata Párt győzelmi esélyeit?

A CNN hírtelevízió becslése szerint a keddi előválasztási fordulót Dél-Dakotában Clinton, Montanában pedig Obama nyerte meg. Előbbi államban Clinton 56-44 arányban vezetett a voksok 67 százaléka ismeretében, utóbbiban Obamának volt 58-39-os előnye a szavazatok feldolgozása elején. A két kis államban rendezett szavazással – minden jel szerint – lezárult az elnökjelölt kiválasztását célzó januárban kezdődött maratoni előválasztási időszak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hét nap

Fogy Clinton esélye

A következő, nyugat-virginiai demokrata előválasztást valószínűleg fölényesen megnyeri, de az elnökjelöltségre már nem...

MTI Világ

Clinton biztos győzelmet szerez Puerto Ricóban

Hillary Clinton kényelmes előnnyel nyeri meg a vasárnapi Puerto Ricó-i demokrata előválasztást Barack Obamával szemben - tették közzé az urnazárás után nem sokkal előrejelzéseiket az amerikai hírcsatornák az exit poll eredmények alapján.

MTI Világ

Obama–Clintonné: megint 1–1

Barack Obama amerikai elnökjelölt-aspiráns nagyarányú győzelmet aratott Észak-Carolinában pártbeli riválisa, Hillary Clinton felett a keddi demokrata párti előválasztáson. Indiana államban pedig Clinton győzött, de nagyon szűk többséggel.

MTI Világ

Clintonné és Obama harca a sztárokat is megosztja

Nem könnyű dönteni a demokrata érzületű amerikaiaknak, hogy kit válasszanak elnökjelöltnek, Barack Obama vagy Hillary Clinton szenátort. A divatot teremtő és közízlést formáló, milliók által lesett és követett hírességek is két táborra oszlanak.

MTI Világ

Hillary Clinton Obama halálára készül?

Újabb bocsánatkérésre kényszerült az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Hillary Clinton szenátor, mert Robert Kennedy meggyilkolásával magyarázta, hogy romló esélyei dacára sem szállt ki az előválasztási kampányból.

MTI Világ

Clinton nem lép vissza

Hillary Clinton kampánystábja közölte, hogy a volt first lady kedd este, az utolsó demokrata előválasztások után nem lép vissza az amerikai elnökjelöltségért folyó küzdelemtől.

MTI Világ

Carter és Gore meggyőznék Clintont, lépjen vissza

Jimmy Carter volt amerikai elnök és Al Gore egykori alelnök a Fox News hírcsatorna szerint arra akarja rábírni Hillary Clinton, hogy lépjen vissza a demokrata elnökjelöltségért folyó versenytől.

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Hatalmas, meserészleteket ábrázoló festmény került egy józsefvárosi panelházra

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

Bajban lehet a Deutsche Bank a 20 milliárd dolláros orosz pénzmosási ügy miatt

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

„Tudtam, milyen színházat lehet pénz nélkül csinálni: egyszemélyeset”

Párosban sem jutott tovább Fucsovics

Párosban sem jutott tovább Fucsovics