szerző:
MTI

Minimális különbség van a román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyhatósági választási eredményei között az első forduló után – derül ki a román országos választási iroda (BEC) délelőtt a voksok csaknem teljes feldolgozottsága alapján kiadott közleményében.

A vasárnap tartott helyhatósági választásokon a szavazati joggal rendelkező állampolgárok 50,65 százaléka vett részt. A megyei önkormányzatokra adott voksok 99,99 százalékos összeszámlálása után a Traian Basescu elnök támogatását élvező (ellenzékben lévő) PD-L 28,38, az ugyancsak ellenzéki PSD 28,22, a kormánypárti Nemzeti Liberális Párt (PNL) pedig 18,65 százalékot szerzett. Az első három helyezett után az összes többi politikai erő jóval hátrébb helyezkedik el a mezőnyben. Negyedik helyen áll a kormánykoalícióban ugyancsak helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 5,43 százalékkal, utána következik a Nagy-Románia Párt (PRM) 3,65 százalékkal, a Magyar Polgári Párt (MPP) 1,08 százalékot szerzett.

A megyei tanácselnökök versenyében a PD-L 28,16, a PSD 28,05, a PNL pedig 19,81, az RMDSZ 5,26 százalékban nyerte meg jelöltje számára a választókat. Az MPP 0,99 százalékot szerzett. A megyei elnökök esetében nem lesz második forduló, tehát véglegessé vált, hogy a PSD, noha a szavazatok országos összegét illetően csak második helyen szerepel, a legtöbb mandátumot szerezte, a megyei tanácselnöki tisztségek közül 16-ot kapott. A PD-L 14 megyei önkormányzatnak ad elnököt, a PNL-nek 5, az RMDSZ-nek 4 megyei tanácselnöke van. A Romániai Németek Demokrata Fóruma egy elnöki posztot nyert.

A helyi (városi és települési) önkormányzatokban a szociáldemokraták szerezték a legtöbb mandátumot, azaz 12 110-et (30,11 százalék). Utánuk következik a PD-L 11 096 (27,59 százalék), illetve a PNL 8 513 (21,16 százalék) önkormányzati hellyel. Az RMDSZ 2 195 helyet mondhat magáénak, ami 5,45 százaléknak felel meg.

Ami a polgármesteri székeket illeti, azokból a PSD összesen 662-t (az összes 38,73 százalékát), a PDL 473-at (27,67 százalékot), a PNL pedig 355-öt (20,77 százalékot) hódított meg. Az RMDSZ 148 polgármestert állíthat, az összes polgármesteri hely 8,66 százalékát. Az MPP 6 polgármesteri székkel 0,35 százalékos aránnyal rendelkezik. A második fordulóban még vannak elosztásra váró mandátumok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Színt váltanak az RMDSZ-s tisztségviselők

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számos polgármestere és önkormányzati képviselője függetlenként vagy a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben száll versenybe a júniusi romániai helyhatósági választásokon – írja a Krónika.

Világ

Botrány a román ortodox egyházban

A harmincöt olténiai ortodox pap által hivatalosan is bejegyzett szakszervezet kiverte a biztosítékot a Román Ortodox Egyház (BOR) legmagasabb köreiben is, ahol kijelentették, az érdekvédelem összeegyeztethetetlen a szolgálattal, szeparatizmushoz vezet.

MTI Világ

RMDSZ: a magyar politikusok ne avatkozzanak a kampányunkba

Bárki utazik Erdélybe Magyarországról, bármit is mond ott egy választási kampány idején, utána hazamegy, és otthagyja az erdélyi magyar közösséget a gondjaival - fejtette ki az MTI-nek a hétvégén Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke.

MTI Világ

Szoros eredmény a román helyhatósági választáson

Majdnem egyforma eredményt értek el a román demokraták és szociáldemokraták a vasárnapi helyhatósági választásokon, amelyeknek részleges eredményeit a szavazatok közel kilencven százalékos feldolgozottsága mellett tették közzé kedden.

MTI Világ

Markó: „szörnyszövetségek” az RMDSZ ellen

Erdély egyes megyéiben „szörnyszövetségek” jöttek létre a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Demokrata-Liberális Párt (PD-L), illetve a Nagy-Románia Párt (PRM) között, hogy megakadályozzák a RMDSZ helyhatósági tisztségekhez jutását – hívta fel a figyelmet a jelenségre Markó Béla, a szövetség elnöke.

MTI Világ

Románia: kevés magyar ment el szavazni

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sikerrel fel tudta használni 18 év alatt felhalmozódott tapasztalatát a romániai helyhatósági választásokon, a romániai magyarság viszont feltűnően alacsony arányban vett részt a voksoláson, noha a Magyar Polgári Párt (MPP) éppen a szavazókedv növekedésében bízott - ez a fő gondolat kerekedik ki a romániai magyar sajtó hétfői kommentárjaiból.

MTI Világ

Kulcsfontosságú pozíciókat szerzett az RMDSZ Székelyföldön

A romániai helyhatósági választásokon Székelyföldön a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerezte meg a legtöbb kulcsfontosságú vezetőpozíciót, de számos településen vetélytársa, a Magyar Polgári Párt (MPP) erős frakcióval foglalhat helyet majd a helyi tanácsokban - ez rajzolódik ki a vasárnapi választások részleges eredményeiből.

Rákóczi Feri a Srí Lanka-i terror után: Nem ez lesz életünk legvidámabb nyaralása

Rákóczi Feri a Srí Lanka-i terror után: Nem ez lesz életünk legvidámabb nyaralása

Hamburgert akart egy ötéves kisfiú, felhívta a 911-et

Hamburgert akart egy ötéves kisfiú, felhívta a 911-et

Kiszámlázta Észak-Korea a börtönben kómába esett amerikai diák ápolását

Kiszámlázta Észak-Korea a börtönben kómába esett amerikai diák ápolását

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

A Fidesz-kormányé az 5. legnagyobb hiány az EU-ban

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Egyre dagad az ukrajnai-magyar botrány

Putyin: Lehet atomfegyver-mentes a Koreai-félsziget

Putyin: Lehet atomfegyver-mentes a Koreai-félsziget