szerző:
MTI

Szemjon Mogiljevics, a Magyarországon is jól ismert, nemzetközileg körözött orosz bűnöző a fogházban szívrohamot szenvedett el szombaton - jelentette be ügyvédje szerdán.

A jelenleg Szergej Snájder nevet viselő, Szeva bácsinak is hívott férfit, aki Szemjon Mogiljevicsként a kilencvenes években évekig élt Magyarországon, az Arbat-Presztizs kozmetikai áruházlánc tulajdonosával együtt vették őrizetbe január 30-án a lánc 50 millió rubeles adóhátraléka miatt. Vizsgálati fogságukat legutóbb újabb három hónappal, június 23-ig hosszabbították meg, noha Mogiljevics állítja, hogy semmi köze az üzletlánchoz. A bíróság elutasította ügyvédjének indítványát, hogy védencét 50 millió rubel óvadék ellenében helyezzék szabadlábra. 

Alekszandr Pogoncsenykov ügyvéd elmondta: kezdettől fogva küzd azért, hogy Mogiljevicset - egészségi állapotára való tekintettel - helyezzék szabadlábra. A fogház kórházában a beteg nem kaphat megfelelő kezelést, mert nincsenek specialisták, de még a szükséges vizsgálatokat sem lehet elvégezni - mondta az ügyvéd.

Mogiljevics állítólag a világ legnagyobb, Vörös Maffiaként ismert orosz bűnszövetkezetének a feje, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és úgynevezett védelmi zsarolással foglalkozik. A kilencvenes években sokáig Magyarországon élt, jelenleg a világ számos országának - köztük az Egyesült Államoknak a  rendőrsége és titkosszolgálata keresi nagy értékben elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt, de lévén orosz állampolgár, az orosz törvények értelmében nem adható ki.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu/MTI Világ

Kicsoda Szeva bácsi, a maffiavezér?

Moszkvában őrizetbe vették a világ legnagyobb orosz maffiafőnökének tartott Szemjon Mogiljevicset, alias Szeva bácsit, aki évekig élt Magyarországon, s akit számos forrás összefüggésbe hoz az olajszőkítési üggyel is. De ki is az a Szeva-bácsi, akin a világ több titkosszolgálata is rajta tartja a szemét? Ismerje meg az egyik legbefolyásosabb "üzletember" nem mindennapi pályafutását!

Vélemény

"Szeva bácsi kollégái a Liszt Ferenc téren"

A Budapest szívében felbecsülhetetlen értékű ingatlanvagyon fölött rendelkező terézvárosi önkormányzat hosszú évek óta hangos a korrupciós botrányoktól. Az elmarasztaló bírósági ítéletek, a Balettintézetnek helyt adó épület és más ingatlanok „bagóért” történt eladása, a Nagymező utca környékének mélygarázs építésére hivatkozó értelmetlen feldúlása, legutóbb pedig a Hunyadi téri piac körüli gyanús tranzakciók állították reflektorfénybe az Önkormányzat döntéseiért felelős testületet, élén Verók István polgármesterrel. Illés Zoltán fideszes politikus szerint a kerület lakóinak lemondásra kellene kényszerítenie az önkormányzati testületet, mert a legújabb vesztegetési botránnyal betelt a pohár.

MTI Világ

Rendőrkézen Szeva bácsi, a hétarcú ember

Moszkvában őrizetbe vették a világ egyik legnagyobb orosz maffiafőnökének tartott Szemjon Mogiljevicset, aki évekig élt Magyarországon, s akit számos forrás összefüggésbe hoz az olajszőkítési üggyel is.

MTI Világ

Egyelőre rács mögött marad "Szeva bácsi"

A Magyarországon Szeva bácsi néven ismert Szemjon Mogiljevics egyelőre rács mögött marad: vizsgálati fogságát hétfőn június 23-ig meghosszabbította a moszkvai városi bíróság.

MTI Világ

Még az ügyvédje sem tudja, mi van Szeva bácsival

A hét végén alapos házkutatást tartottak Olga Snajdernél, a csütörtökön őrizetbe vett, maffiafőnökként emlegetett Szemjon Mogiljevics (alias Szeva bácsi) elvált feleségénél - közölték hétfőn az Interfax hírügynökséggel az illetékes orosz belügyi szervek, hozzátéve, hogy bizonyítékot elsősorban az Arbat-Presztizs cég adócsalási ügyére kerestek, amelynek kapcsán őrizetbe vették Mogiljevicset és Vlagyimir Nyekraszovot, az Arbat-Presztizs tulajdonosát.

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Még 250 milliót küld Orbán egy torontói magyar egyháznak

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Hajléktalantörvény: több lett a hajléktalan Budapesten

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Az idő pénz: de hol a csomagom?

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

Lovasi András: Valószínűleg nem véletlenül történt a baleset

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora

33 214 milliárd forintnyi összeget költ el a Samsung, hogy övék legyen a világ legjobb processzora